Fortsatt höjd säkerhet kring Piteå kommun

Säkerheten är fortfarande höjd kring Piteå kommun efter torsdagens hotbild. Säkerhetsåtgärderna fortsätter tills vidare och huruvida det inträffade kan påverka om kommunen håller öppna avdelningar i framtiden är ovisst.

"Vi blir kvar med det här tills vi får indikationer på annat. Antingen får vi accelerera upp det eller plocka bort det", säger kommunchef Mats Berg.

"Vi blir kvar med det här tills vi får indikationer på annat. Antingen får vi accelerera upp det eller plocka bort det", säger kommunchef Mats Berg.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2012-10-27 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Kommunens krisledningsstab har under fredagen stämt av läget efter hoten som kom in mot personer inom kommunen på torsdagseftermiddagen. Säkerhetsåtgärderna som vidtogs när hoten uppdagades fortsätter tills vidare. Verksamheter har låsta dörrar, ingång B samt garaget är låst, besökare hänvisas till huvudentrén och i huset finns vakter placerade. Polisens utredning fortsätter med hög prioritet.

Tillfälliga åtgärder
- Vi blir kvar med det här tills vi får indikationer på annat. Antingen får vi accelerera upp det eller plocka bort det, säger kommunchef Mats Berg.

Om åtgärderna med låsta avdelningar kan bli en befintlig lösning i framtiden för att öka säkerheten, det är inget som är klart i dagsläget. Men kommunchef Mats Berg och kommunalråd Peter Roslund (S) ser det inte som en positiv lösning, även om de påpekar att samhället blivit hårdare och säkerheten behöver följa därefter.

- Man får acceptera att samhället blivit hårdare och alla ska känna sig trygga när de jobbar, säger Peter Roslund.

- Jag vill helst att vi fortsätter ha öppna dörrar. Jag tycker att Piteborna ska ha hög tillgänglighet till sina förtroendevalda, fortsätter han.

Mats Berg tycker att låsta dörrar skulle signalera fel saker.

- Det ska vara öppet och möjligt för allmänheten att komma hit, säger han.

Säkerheten för de som jobbar i huset måste tas med i bilden. Det ska vara en bra mix av säkerhet och öppenhet, anser Mats Berg.

- Men att stänga vore ett kraftigt nederlag, säger han.

Trygghetsundersökning
Hot och våld mot politiker anses vara ett allvarligt demokratiskt problem. Under 2012 genomför Brottsförebyggande rådet en totalundersökning vid namn Politikernas trygghetsundersökning där företroendevalda ledamöter i riksdag, kommun samt landsting och regionfullmäktige deltar. Uppdraget ska redovisas i slutet av året där syftet är att utveckla en återkommande statistisk undersökning gällande hot och våld mot politiskt förtroendevalda.

Peter Roslund är en av dem som fått hotbrev, vilket PT berättat om i fredagens tidning.

- Jag tar det personligen inte så allvarligt. Jag vill inte negligera det men jag är personligen inte så orolig, säger han.

Krisledningsstaben kommer att träffas igen under måndag förmiddag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!