Försvarsmakten gör helt om
Nyligen presenterade Försvarsmakten säkerhetszoner med en radie på fyra mil kring sina flygbaser. Detta äventyrade en femtedel av vindkraftverken i Markbygden. Nu gör försvaret helt om i frågan.
Försvaret väljer nu att släppa på kravet på fyramilsgräns när det gäller Markbygdenprojektet. (Arkivbild)
Foto: robert lundberg
Hotet verkar nu vara undanröjt. Detta sedan försvaret ändrat sig.
Tillfällig gräns
- Vad gäller Markbygden har jag tagit beslut om att vi gör avsteg från den interimistiska fyramilsgränsen, säger Gunnar Karlson, chef för Försvarsmaktens förbandsproduktion, till tidningen Ny Tekniks nätupplaga.
Det här beskedet väntas även miljöminister Andreas Carlgren (C) meddela när han på fredagen besöker vindkraftsprojektet Markbygden.
Vindkraftsparken kommer att bestå av 1 101 snurror som kostar 70 miljarder kronor och som ska bli Europas största hittills.
Regeringen gav klartecken för projektet i mars. Men i juni införde försvaret en tillfällig fyramils säkerhetszon kring militära flygplatser.
Därmed hotades plötsligt 238 av de planerade vindkraftverken i de bästa vindlägena i norr, vilket motsvarar 25 procent av den samlade effekten. Samtliga ligger nära flygbasen i Vidsel. Men nu får Andreas Carlgren ett glatt besked att ta med till Norrbotten.
Inte i vägen
Försvarets krav på fyramilsgräns har starkt ifrågasatts och orsakat en protestvåg bland vindkraftsägarna.
Det skulle innebära att 1 500 verk stoppas och investeringar om 45 miljarder skulle kunna kan gå förlorade.
Försvaret å sin sida motiverar sitt ställningstagande med att Jas Gripens dopplerradar kan låsa på vindkraftverk i stället för på fiendeplan. Dessutom anser militären att flygsäkerheten i allmänhet kan äventyras.
Trots detta väljer nu alltså försvaret att släppa på kravet när det gäller Markbygdenprojektet.
- Eftersom regeringen redan fattat beslut när det gäller Markbygden vore det inte rimligt av försvaret att ställa sig i vägen för dem, säger Gunnar Karlson.
Och när det gäller flygsäkerheten, konstaterar Karlsson att de får anpassa verksamheten efter de faktorer som råder. Den 30 september lämnar Försvarsmakten sitt slutgiltiga besked om hur stora säkerhetszonerna ska vara.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!