Det var i april som Arbetsmiljöverket genomförde sin inspektion på Berggården, detta som ett led i en nationell tillsynsinsats med fokus på psykosocial arbetsmiljö.
Efter en inspektionsrapport som påpekade en rad brister anlitade Piteå kommun Pitehälsan för att göra en riskbedömning av den psykosociala arbetsmiljön. Detta till en kostnad av drygt 43 000 kronor.
- Vi har skickat in vårt svar och så får vi se vad Arbetsmiljöverket säger om detta, säger Agnetha Eriksson, ordförande i socialnämnden.
Hon konstaterar att det är kommunen som har arbetsmiljöansvaret för personalen och i det här läget har man tagit hjälp av Pitehälsan och litar på deras underlag.
Ingen allvarlig risk
Pitehälsans rapport ger en något annan bild än Arbetsmiljöverkets - man menar att det inte föreligger någon allvarlig risk att personalen utvecklar ohälsa, men att det finns risker som bör beaktas och åtgärdas i ett längre tidsperspektiv.
Knappt hälften av de 47 medarbetarna upplever stress så stark att den på sikt utgör en fara. Av dessa cirka 22 personer är det 14 som upplever en hög fysisk belastning och det är hos dessa personer som risken för ohälsa är störst.
Vid kartläggningen har det dock framkommit att det finns möjligheter att ändra både rutiner, arbetssätt och upplägg för dagen. Syftet med detta skulle vara att frigöra mer tid och minska stressen. Främst vid morgonarbetet som i dag upplevs som mest belastande.
Tidsbrist ger stress
Det som stressar medarbetarna är bland annat bristen på tid, nya arbetsuppgifter som tillkommit och en oklarhet över vem som ska utföra vissa arbetsuppgifter. Man har även fått nya chefer som skapat otrygghet och upplever att man ständigt är utsatta för försämringar.
Larmas mest på morgonen
När det gäller de stressande larmen har de totalt sett minskat sedan i våras och vissa larm är inte kvar. Fortfarande så larmas det mest på mornarna då de boende vill ha kontakt och komma upp.
Bland de förslag på åtgärder som Pitehälsan föreslår finns arbetsmiljöutbildning för alla medarbetare, inventera behov av fortbildning och utbildning, på olika sätt samordna resurserna för att minska stressen och förenkla rapportering och riskbedömning.
Mogården nästa
Även på Mogården, med liknande arbetsproblem som på Berggården, anlitas nu Pitehälsan för att göra en riskbedömning av arbetsmiljön. Detta till en kostnad av drygt 44 00 0 kronor. En handlingsplan har också lämnats in till Arbetsmiljöverket och svar på åtgärder ska vara inlämnat senast 1 februari.