Videon är inte längre tillgänglig
Beslutet att minska på personaltätheten från 5,0 till 5,1 heltidsplatser för barn per årsarbetare har klubbats igenom av Barn- och utbildningsnämnden, bun.
- Det är ingen stor ökning det handlar om, men smärtgränsen är redan nådd. Sedan kan vi bara se hur det fungerar i vår kommun. Är det värre i andra kommuner är det bara fruktansvärt, säger Iréne Danielsson, förskollärare på Solbacka förskola.
Politikerna fattade beslutet trots att en konsekvensanalys visar att neddragningen troligen kommer att få flera konsekvenser. Som exempelvis att personalen får mindre tid med varje enskilt barn och en ökad risk för olyckor med skador som följd.
Iréne Danielsson är ett av Lärarförbundets arbetsplatsombud och fick information om neddragningen på en arbetsplatsträff - detta två dagar innan beslutet skulle tas av bun.
Personalen från Piteå centrala förskoleområde som fanns på plats under mötet satte sig dock snabbt ner och gjorde en egen risk- och konsekvensanalys.
Även personalen tar upp att säkerheten för barnen kan bli lidande och att varje enskilt barn får mindre tid med pedagogen. Man befarar också att stressen hos både barn och personal kommer att öka, ljudvolym blir ännu högre och det blir en större risk för konflikter mellan barnen. Personalen får också ännu svårare att förverkliga den nya läroplanen och genomföra sitt uppdrag.
Man befarar att neddragningarna kommer att leda till ännu fler sjukskrivningar.
Slitet och trångt
- Vi har hand om "framtiden" och vill ge barnen en bra start, men vi orkar inte längre, säger Karin Lindh, förskollärare på Tallåsens förskola.
Här går i dag 93 barn på fem avdelningar. De anställda menar att det är slitet, trångt och inte alls anpassat till dagens volym av barn. När den senaste avdelningen, Stenen, byggdes utökades inte personalens utrymmen.
- Nu har inte jag jobbat så länge, men jämför man bara med hur det var för fem år sedan så var det drägligare för barnen, säger Per Markund, förskolepedagog.
På avdelningen Kvisten, där han och Karin Lindh jobbar finns 24 barn och 3,60 pedagoger på en yta ungefär lika stor som en vanlig villa. När Per Marklund började på avdelningen fanns 15 barn och tre pedagoger på samma utrymme.
Personalen ansvarar för barnens säkerhet under tiden de är på förskolan.
- Tidigare kunde vi göra utflykter till exempelvis Grisberget och ta med oss lunch och äta, men vi utsätter oss inte för det längre, säger han och menar att personalen ändå i det längsta försöker hitta lösningar för att ändå kunna göra något med barnen. Men det man egentligen skulle göra är kanske att ställa in på grund av personalbrist?
I dag har varje pedagog i snitt hand om fler än sex barn vardera på Tallåsens förskola. På Solbacka förskolas avdelningar för äldre barn mellan 4-5 år har varje pedagog hand om 9,6 barn. Personalen menar att man inte alls känner igen sig i kommunen siffror på "5,0" och "5,1".
Släpar efter
Personalen vill heller inte räkna 15 timmarsbarnen som "halva barn" som kommunen gör utan menar att alla barn är "hela" barn.
De menar att barn till arbetslösa föräldrar som plötsligt får jobb har rätt att direkt gå upp i tid och då släpar ofta personalbemanningen efter. Överhuvudtaget är det svårt att få tag på vikarier, samtidigt försöker man så långt det är möjligt att klara det med den befintliga personalen för att spara in pengar.
Personalen bedömer också att dagens förskolebarn generellt vistas längre tid på förskolan än tidigare. För många barn och för lite personal på en liten yta är ingen bra kombination:
- Som det är i dag, så blir barnen sönderstressade, säger Per Marklund.