Försäkringskassebeslut överklagas allt oftare

Allt fler Norrbottningar väljer att överklaga Försäkringskassans beslut där de nekats ersättning vid sjukdom.- Det är en logisk följd att när det kommer tuffare regler vill folk överpröva ärenden, säger Staffan Holmberg vid försäkringskassan i Piteå.

Ett av skälen till att ohälsotalet sjunker är att regelverket kring den sjukförsäkring som betalas via skattsedeln blivit tuffare.

Ett av skälen till att ohälsotalet sjunker är att regelverket kring den sjukförsäkring som betalas via skattsedeln blivit tuffare.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

PITEÅ 2010-08-02 06:00
Under första halvåret 2009 hanterade och avslutade Förvaltningsrätten i Luleå 1 279 socialförsäkringsmål. I 13 fall ändrade rätten Försäkringskassans beslut om avslag. Första halvåret i år ökade antalet med 47 till 1 339 mål där
18 av överklagandena gick igenom. Ökningen i länet följer den trend som gäller för riket. De sex första månaderna i år fick landets förvaltningsdomstolar in 9 400 socialförsäkringsmål, jämfört med
5 800 motsvarande period 2009.
Överklagar stupstocken
Staffan Holmberg förklarar ökningen med att efter att landet fick tuffare sjukskrivningsregler väljer också allt fler att överklaga. Det säger även Staffan Karlsson vid Försäkringskassans presstjänst.
- Debatten har varit tydlig kring de nya sjukskrivningsreglerna där folk upptäckt möjligheten med att överklaga, säger Staffan Karlsson, som också kommenterar den rapport Försäkringskassan kom med den 20 juli om att ohälsotalen minskar i Sverige. Ohälsotalet är Försäkringskassans mått på frånvarodagar som ersätts från sjukförsäkringen under en
12-månaders period. För juli 2010 är ohälsotalet 31 vilket enligt Försäkringskassan är en minskning med 3,3 dagar (9,6 procent) jämfört med juni förra året. Fortfarande är dock ohälsotalet högt för kvinnor. Vid senaste mätningen låg det på 36,8 dagar jämfört med män som hade 25,4 dagar.
In i arbetslöshet
Det finns, enligt uppgift från bland annat Försäkringskassan, flera skäl till att ohälsotalet sjunker. En är att regelverket kring den sjukförsäkring som betalas via skattsedeln blivit tuffare. Det har blivit svårare att få igenom en sjukskrivning trots läkarintyg. Dessutom påverkas ohälsotalet av att fler blivit utförsäkrade, passerat den ökända stupstocken. Det finns ingen lokal siffra för Piteå, men vid årsskiftet blev
130 män och 271 kvinnnor i Norrbotten utförsäkrade. Av de slussades 113 respektive 230 personer in i arbetsförmedlingens statistik som arbetslösa. 60 respektive 110 personer sökte ny sjukpenning eller sökte rehabilitering. I hela Sverige blev 14 400 personer utförsäkrade vid årsskiftet. Av de tvingades 12 600 personer vidare till Arbetsförmedlingen där 1 800 av dem hade fått arbete i slutet av maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om