Förnekar eller vägrar kommentera

David Nordström, Åsa Junkka, Viktoria Johansson, Hannah Lindmark och Carina Sammeli. De finns alla med i revisionsrapporten om SSU-distriktets bidragsfusk. Ett återkommande uttryck i härvan är; "Det är inte min bild."

Åsa Junkka har fungerat både som ordförande och ombudsman i SSU Norrbotten. Hon har själv formulerat bidragsansökningar hos landstinget som byggt på direkt falska uppgifter och fabricerade kurser. (Arkivbild)

Åsa Junkka har fungerat både som ordförande och ombudsman i SSU Norrbotten. Hon har själv formulerat bidragsansökningar hos landstinget som byggt på direkt falska uppgifter och fabricerade kurser. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2012-11-10 06:00

De svär sig fria, förnekar eller vägrar kommentera.

Piteå-Tidningen har tidigare berättat om tillvägagångssättet hur de påhittade bidragsansökningarna konstruerats.

Enligt vad PT erfar har minst fyra av de fem namngivna ovan haft direkt vetskap om fusket.

Det handlar om distriktsombudsmännen Viktoria Johansson, Åsa Junkka och Hannah Lindmark samt tidigare kassören David Nordström.

Alla fyra har varit helt införstådda med hur ansökningarna skulle fabriceras för att på så sätt kunna lura landstinget på bidragspengar.

Svarar inte
Ingen av dessa vill emellertid ta bladet från munnen. Än mindre medge att de haft klar och tydlig kännedom kring det hela.

Viktoria Johansson, Åsa Junkka och Hannah Lindmark vill inte ens svara i telefon.

Det gör däremot tidigare styrelsemedlemmen David Nordström.

Han bor numera i Stockholm där han arbetar som revisor vid PWC. För övrigt samma företag som reviderat Piteå kommuns utbetalningar till SSU Piteå.

Ett uppdrag som han dock inte haft något med att göra.

Nordström tillbakavisar påståendet att han varit fullt medveten om att det funnits ett systematiskt tillvägagångssätt hur bedrägerierna gått till.

Märkligt
- Märkligt att du vet att jag skulle känna till att det förekommit. Jag har inte den bilden att vi gjort något medvetet. Däremot tycker jag det är bra att allt det här reds ut, säger David Nordström.

Han påpekar att han inte var kassör 2006 när han tillsammans med dåvarande SSU-revisorn Carina Sammeli lämnade in till stora delar påhittade underlag för ledarutbildningsbidrag. I stället anser han att han skött sitt styrelseuppdrag i distriktet korrekt.

- Jag anser inte att jag har gjort några fel i mitt uppdrag som kassör i SSU Norrbotten, säger han.

Carina Sammeli arbetar i dag som förste ombudsman för socialdemokraterna i Norrbotten.

Åren 2006, 2008 och 2009 skrev hon på underlagen för bidrag från landstinget.

Inte känt till
I revisionsrapporten konstateras att underlagen bara för de tre aktuella åren innehåller mer än 3 800 kursdagar för mycket.

Carina Sammeli säger i dag att det är "helt oacceptabelt att det fuskats". I övrigt är hon sparsam med kommentarer.

- Det pågår en polisutredning och jag inväntar den.

Att hon ska ha varit medveten om att det under flera år funnits ett systematiskt fusk, avfärdar hon.

- Om jag känt till att det inte varit korrekt skulle jag aldrig ha satt mitt namn på handlingarna, säger Carina Sammeli.

FAKTA SSU-granskningen

Revisorerna har i sin granskning tagit del av SSU-distriktets underlag för bidragsansökningar.

I deras utredningsarbete har de varit i kontakt med påstådda kursdeltagare och utifrån deras svar kunnat konstatera vilka kurser som varit påhittade.

I de fall kurser faktiskt genomförts har SSU-distriktet angett betydligt fler deltagare än vad som faktiskt varit.

Sammantaget har revisionen visat att SSU-distriktet lurat till sig minst 1,2 miljoner kronor. Pengar som betalats tillbaka.

Den fortsatta granskningen har visat att det handlar om ytterligare 300 000 kronor. Utöver dessa pengar tillkommer kostnaden för granskningen till den anlitade externa revisorn som för närvarande ligger på 200 000 kronor.

Denna kostnad kan stiga med ytterligare 100 000 kronor. Till detta tillkommer räntekostnader på de pengar som SSU-distriktet lurat till sig.

Slutsumman som SSU ska betala torde därför hamna strax under två miljoner kronor.

Källa: KPMG:s revisionsrapport

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om