Förlängd frist för ansökan

Klockan tickar. Det var sagt att i mars skulle de fyra landstingen i norr ha lämnat in sina ansökningar om att bilda storregioner. Nu backar regeringens utredare Mats Sjöstrand lite och ger ytterligare en månads respit. Om ingen ansökan lämnas in, ja då kan storregioner bli aktuellt tidigast 2019.

Landstingsrådet Kent Ögren, (S) kan sägas ha köpt lite tid av regeringens utredare när det gäller frågan om en gemensam storregion i Norrbotten och Västerbotten. (Arkivbild)

Landstingsrådet Kent Ögren, (S) kan sägas ha köpt lite tid av regeringens utredare när det gäller frågan om en gemensam storregion i Norrbotten och Västerbotten. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2012-01-26 06:00

Det är ingen tvekan om att landstingspolitikerna i främst Norrbotten och Västerbotten, men även i Jämtland och Västernorrland jobbar under tidspress när det gäller frågan om att bilda storregioner.

Länge har mars månad varit deadline för en ansökan, såvida det handlar om att bilda region 2015. Kommer den senare, ja då fördröjs processen ytterligare fyra år.

Förbehåll
Det här är i grunden vad som gäller om Norrbotten och Västerbotten ska få gå samman i en gemensam region.

Men enligt landstingsrådet Kent Ögren (S), ska tidsgränsen ses med lite modifikation.

- Jag träffade Mats Sjöstrand förra veckan och han förklarade då att om landstingsfullmäktige fattar beslut under april månad så är det helt okej, säger Kent Ögren.

Men Sjöstrand satte upp tre förbehåll.

- Vi ska då bland annat kunna beskriva vilka långsiktiga fördelar vi ser med en storregion och beskriva hur skattesatsen påverkas.

Inget av förbehållen ser han som något större problem.

- Det enda är möjligen att vi måste be Sveriges Kommuner och Landsting om hjälp med att titta på det här med skatteparametrar, säger landstingsrådet.

Hänsyn
Vilken skattesats det i slutändan kan komma att handla om vill Kent Ögren inte ens sia om.

- Jag har ingen som helst aning. Vad jag vet är att vi fortfarande ligger lägre än Västerbotten, säger han.

Sen finns förstås ytterligare två viktiga aspekter att ta hänsyn till, nämligen en landstingsmajoritet för en storregion plus att de 15 kommunerna i Västerbotten och de 14 i Norrbotten också är med på båten.

- När det gäller kommunernas inställning förklarade Mats Sjöstrand för mig att det räcker med att kommunerna fattar beslut i respektive kommunstyrelse.

Då återstår alltså ett majoritetsbeslut i landstingsfullmäktige.

- Min bedömning är att vi får ett sådant i april, säger Kent Ögren som väntar på ett positivt besked i dagarna från Vänsterpartiet.

Han ser gärna att fler partier resonerar på samma sätt.

Fingervisning
- Folkpartiet ska ha ett telefonmöte i frågan sen skulle det vara klädsamt om Centerpartiet lever upp till sin ambition att vara det parti som förespråkar decentralisering, säger landstingsrådet.

Landstingsfullmäktige i Norrbotten sammanträder nästa gång den 23 februari. Då tror sig Kent Ögren ha en tydlig fingervisning som räcker för att ett slutligt beslut i storregionsfrågan kan tas vid aprilsammanträdet.

FAKTA Storregioner

Sedan den första januari 2011 finns fyra regioner; Region Skåne, Västra Götalandsregionen, Region Halland och Region Gotland.

Regionerna har övertagit landstingens uppdrag för sjukvård och infrastrukturplanering samt ansvarar för regional utveckling.

Regionerna har beskattningsrätt och leds av direkt valda politiker.

Den statliga översynsutredningen som ser över statens regionala förvaltning, ska lämna sitt betänkande den 15 december 2012.

Redan i januari 2012 måste de regionala diskussionerna knytas ihop för att beaktas av utredningen. Senast i mars 2012 måste ansökningarna vara inlämnade.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL är positiv till regionfrågorna. Vid sin kongress fick SKL uppdraget att verka för att regionala självstyrelseorgan bildas.

Förbundet vill ha större folkvalda regioner med ansvar för både sjukvård och regional utveckling i hela landet.

SKL anser att om ansvaret för den regionala utvecklingen lyfts från länsstyrelsen till regionkommunerna, förstärks demokratin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om