På revisions- och redovisningsföretaget jobbar tre pensionärer i åldrarna 73, 72 och 69 år. De arbetar dock inte heltid, utan är timanställda. Deras arbetskraft tas till vara vid arbetstoppar som nu under våren, då företaget har bråda dagar med att hjälpa kunderna med deklarationer, bokslut, revisioner och redovisningsuppdrag.
En av de fast anställda, Sune Andersson, fyller 65 i höst och kommer att fortsätta arbeta, "förutsatt att man får vara frisk", och trappa ned arbetstiden efterhand.
Började vid 67
En av pensionärerna började arbeta på LR revision och redovisning vid 67 års ålder, eftersom hon inte fick något erbjudande om att jobba kvar längre på sin gamla arbetsplats.
Revisionsföretaget tecknar ett timanställningsavtal med sina pensionärer utifrån hur mycket de vill arbeta.
- Det här är ju en arbetsplats där det - bland annat tack vare en bra arbetsmiljö - är möjligt att arbeta efter 65, säger företagets ägare Lennart Olofsson, väl medveten om att det finns branscher med tunga jobb där de arbetande får vara glada om de orkar jobba fram till 65 år: typ äldreomsorg, handel, byggnadsarbete och vissa industrijobb.
Lyckligt lottade
- Men vi är så lyckligt lottade att vi har mångåriga medarbetare med hög kompetens som kan och vill jobba efter att de fyllt 65 år, förklarar Lennart Olofsson och pekar på vikten av att ha en bra och långvarig relation med kunderna i den här branschen.
Att revisorer och redovisningskonsulter går i pension från en dag till en annan och klipper av sina mångåriga kundrelationer - det kan handla om ända upp till 30 år gamla relationer - är förstås inte bra för någon av parterna.
- Vi minskar följderna av den omtalade generationsväxlingen tack vare att vi fasar ut medarbetarna; det blir en mjukare övergång, säger Olofsson samtidigt som han påpekar att man även tänker på återväxten, bland annat genom att ta emot praktikanter från Strömbackaskolans handels- och administrationsprogram.
Sune Andersson, som jobbat här sedan 1995, har funderat en del över varför folk vill jobba kvar så länge på den här arbetsplatsen. Trevliga arbetskamrater och en bra chef som välkomnar medarbetarna att arbeta efter uppnådd pensionsålder samt bra relationer med kunderna är viktiga delar av förklaringen, säger Andersson.
Fyllt 69 år
Och han får medhåll av arbetskamraten Majken Nilsson-Dahlgren, som fyllt 69 år och ännu inte tröttnat på jobbet efter att ha arbetat på det här företaget i snart 30 år.
- Arbetet är intressant, det ska vara roligt att fara till jobbet! Här gäller frihet under ansvar, det viktiga är att vi sköter om kunderna, och det uppskattar jag. Man är här de timmar man behövs och det går också bra att arbeta hemifrån med hjälp av modern teknik, säger Majken Nilsson-Dahlgren och nämner en annan viktig faktor, nämligen att ens partner accepterar att man jobbar efter pensionsåldern, och det gör Majkens man.