Företagarbasen: Privatisera mera

Privatisera mera. Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd för Företagarna i landet lyfter fram ett recept som skulle lyfta Piteå kommun på Svenskt Näringslivs tio-i-topp-lista när det gäller bra företagsklimat.

Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd för Företagarna, tror att Piteås plats på företagarrankningen beror på bristande vilja till privatisering. (Arkivbild)

Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd för Företagarna, tror att Piteås plats på företagarrankningen beror på bristande vilja till privatisering. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2010-05-06 06:00
PT presenterade i onsdags rankningen över landets kommuner med bra företagsklimat.
Piteå landar på plats 162 av landets totalt 290 kommuner. Visserligen en förbättring med 34 platser jämfört med fjolårets undersökning, men ändå ett klart underbetyg, enligt Nordmark Nilsson.
Handlar om vilja
- Ambitionen måste ändå vara att finnas bland topp tio, säger hon.
Enligt henne finns både förutsättningarna och kompetensen. Det handlar snarare om politisk vilja.
- En utslagsgivande faktor i den här undersökningen är om kommunen säger sig vilja, eller har för avsikt att lägga ut delar av omsorgsbiten och skolan på entreprenad, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Mer privatisering med andra ord.
- Jag anser att det här är den enskilt viktigaste och mest utslagsgivande faktorn i rankningen, säger hon.
Men hon har fler recept, eller tips som hon själv föredrar att kalla det.
Som människor
- Det är viktigt att ha ett strukturerat utbyte med företagen. I det ingår även för de olika råd som finns, att synliggöra vad dessa råd gör, säger Nordmark Nilsson.
Hon konstaterar vidare att företag är som människor.
- De vill bli hörda. Det ska inte bara handla om slumpmässiga besök. Det är oerhört viktigt att företagen verkligen känner att de blir hörda och att det sen finns en klar och tydlig återkoppling.
Som ett fjärde tips anger hon serviceåtaganden.
- Företagen är ju beroende av den kommunala processen. Det kan exempelvis handla om en så enkel sak som ett bygglov. Det är viktigt med delaktigheten där företaget hela tiden följer med i processen fram till ett beslut kommer.
Undre halvan
Piteå är långt ifrån den enda kommunen i länet som placerar sig på den undre halvan. Länets största stad Luleå har exempelvis plats 154. Bara Boden är bättre, på plats 100.
- Det är Olle Lindström-effekten, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, kort.
FAKTA Grunden för företagarbetyg
I den enkät som företagen svarat på och som är avgörande kriterier för rankningen märks ett flertal frågeställningar.
I samtliga frågor finns en betygskala graderad från 1 till 6, där 1 är lägsta betyg och 6 således högsta.
Frågorna handlar bland annat om marknadsförsörjning, kommunalskatt, entreprenader, företagande, allmänhetens attityder till företagande.
Men även saker som kommunalpolitikernas attityder till företagande, de kommunala tjänstemännens attityder till företagande, medias attityder till företagande samt skolans attityder till företagande.
Vidare handlar det om service främst då kommunens service till företagen, kommunens tillämpning av lagar och regler.
Ett vanligt förekommande ämne brukar vara konkurrens från kommunens verksamheter mot de privata företagen.
Detta, plus infrastrukturfrågor samt hur tillgången är på arbetskraft med relevant kompetens, ligger slutligen till grund för vilket sammanfattande omdöme som ger bilden av företagsklimatet i kommunen.
Källa: Svenskt Näringsliv
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om