Fördröjd diagnos gav bestående skador

Landstinget har Lex Maria-anmält en händelse där en man fått vänta för länge på att få reda på diagnosen, grön starr. Ögontryck mättes inte och i väntan på bedömning fick patienten bestående synskador.

PITEÅ 2011-03-09 02:43

Händelsen som nu anmäls inträffade våren 2010 vid en av
vårdcentralerna i länet.

En man i 60-årsåldern besökte sin vårdcentral på grund av allt sämre syn, på framför allt höger öga. Undersökning bekräftade synnedsättning, men något ögontryck mättes aldrig.

Remiss skrevs till ögonläkare, där misstanke om gråstarr framfördes.

Kan inte köra bil
När patienten knappt tre månader senare kom till ögonläkare noterades förhöjda tryck i båda ögonen och avancerade skador på grund av grönstarr.

Synfältsinskränkningen och synnedsättningen är i dag oförändrade och mannen kan exempelvis inte köra bil.

För att det inträffade inte ska upprepas har vårdcentralen sett över sina rutiner och vidtagit förebyggande åtgärder. Länsövergripande rutin finns sedan 2009.

Chefläkaren lämnar nu ärendet till Socialstyrelsen för bedömning enligt Lex Maria.

FAKTA Lex Maria

Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för landstinget som vårdgivare.

Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Socialstyrelsen.

Lex Marias primära syfte är att få till stånd en objektiv utredning om anledningen till en inträffad allvarlig skada/sjukdom eller risk för sådan för att därigenom på olika sätt förebygga att liknande händelser inträffar i framtiden.

Ett annat syfte är att den drabbade patienten, eller dennas närstående, genom utredningen så långt möjligt ska få klarhet i vad som faktiskt inträffat och varför skadan eller sjukdomen uppstått.

Händelser som leder till Lex Maria anmälan har även ett allmänintresse. Därför skickar landstinget ut ett pressmeddelande i samband med anmälan.

Källa: Socialstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om