Det politiska ställningstagandet i Piteå kommun är att den kommunala budgeten för flyktingverksamhet är noll kronor och hur stort det statliga bidraget blir beror på hur många flyktingar som tas emot.
2006 skrev kommunen avtal med Migrationsverket för flyktingmottagning av 40 flyktingar per år. Grundersättningen som årligen utgår är 500 000 kronor för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn samt 440 000 kronor för flyktingmottagning. Utöver det tillkommer schablonersättning för varje individ för bland annat utredning, omvårdnad, särskilda behov, boende och skolgång som sker under den tid som personerna går under flyktingverksamhet.
Solidaritet som ingång
Flyktingverksamheten i Piteå kommun ses som en viktig del där solidaritetsfrågan är ingången till varför verksamhet bedrivs. Kommunalrådet Helena Stenberg (S) förklarar att jobbet med flyktingverksamhet har flera syften där det största är ansvaret för människor på flykt.
- Det är ju ett mänskligt perspektiv, att vara en fristad för människor som behöver det, för de individer som är på flykt och behöver skydd, säger Helena Stenberg.
Hon ser det som en viktig verksamhet där samhällsgemenskap med mångfald är kommunens övergripande mål. Men det är också en viktig fråga när det kommer till generationsväxling och arbetskraftsbrist.
Vill berika kommunen
- Vi har en låg andel utlandsfödda och vi vill berika Piteå kommun. Vi vill bli fler och utrikesfödda är potentiella nya medborgare, säger Helena Stenberg.
Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning har tidigare lagt ett förslag på att utöka verksamheten för ensamkommande flyktingbarn och ärendet är aktuellt att ta upp till behandling i kommunstyrelsen.
- Jag hoppas personligen att det kommer inom kort. Det är ett stort behov av kommunplatser och jag tycker att Piteå ska vara med och bidra och utöka vårt mottagande, förklarar Helena Stenberg.
Syftet med all flyktingverksamhet är att de som kommer hit ska bli självförsörjande Pitebor.
Om individer inte lyckas etablera sig kan de bli en kostnad för kommunen, förklarar Håkan
Johansson, avdelningschef för livslångt lärande.
Försörjningsstöd
- Men det vi har sett hittills är ringa kostnader för Piteå kommun, säger han och syftar på det försörjningsstöd som utgått till personer med utländsk härkomst.
Den prognosticerade nettokostnaden för året ligger på 108 000 kronor i utbetalat försörjningsstöd till elva individer mellan 18 och 24 år som kommit till Piteå via kommunens flyktingverksamhet. Skillnaden är då att individerna inte längre är flyktingar utan medborgare i kommunen.
Genererar arbetstillfällen
Sedan Piteå kommun startade flyktingmottagning har verksamheten genererat 15 arbetstillfällen. Arbetstillfällen som i sin tur genererar skatteintäkter.
- Det är en miljonvinst för Piteå kommun, säger Håkan Johansson.
Han förklarar att en annan viktig del är att det skapar olikheter och mångfald.
- Det blir ett annat samhälle. Vi får ett internationellt intryck från omvärlden, säger han.
Mångfalden är viktig för samhällets utveckling, anser Helena Stenberg.
- Mångfald föder kreativitet och kreativitet föder utveckling och vi vill bo i en kommun som utvecklas, säger hon.