Flyktingar ska lotsas ut i samhället

En ny aktör - etableringslotsen - ska hjälpa nyanlända flyktingar att snabbt komma in i det svenska samhället. Just nu pågår upphandling för att hitta kvalificerade lotsar och i Piteå har man i nuläget klart med ett lotsföretag.

Peter Christensen, lotskoordinator på Framtid i norr kunskap och utveckling, kommer att hjälpa nyanlända flyktingar ut i samhället.

Peter Christensen, lotskoordinator på Framtid i norr kunskap och utveckling, kommer att hjälpa nyanlända flyktingar ut i samhället.

Foto: Therese Hedman

PITEÅ 2010-12-01 06:00
Den första december träder lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare i kraft. I och med det går också samordningsansvaret för att hjälpa invandrare ut i samhället över från kommunen till arbetsförmedlingen. Målet är att påskynda etableringen av nyanlända i arbets- och samhällslivet.
Utslussningen i det svenska samhället ska påbörjas så fort som möjligt. Ofta inleds etableringsarbetet i kommunen där anläggningsboendet är för att sedan fortsätta i den kommun där den nyanlände väljer att bosätta sig.
En spännande utmaning
- Faller valet på Piteå har man ett överlämningsmöte här, varpå etableringsplanen fortsätter i samverkan med exempelvis berörda myndigheter, kommunen, försäkringskassan och skolan, säger Birger Lindberg, chef för arbetsförmedlingen i Piteå, som tillägger att de nyanlända har rätt att själva välja lots.
Hur arbetsförmedlingens nya ansvarsområde kommer att fungera är, enligt Birger Lindberg, svårt att svara på eftersom det är helt nytt och ännu inte trätt i kraft, men han är positivt inställd till det och ser det som en utmaning.
- Det här är viktigt för både samhället och den enskilde individen. Det är avgörande att få en tidig första kontakt med arbetsmarknaden och att man rustar sig för att klara sin egen försörjning. Arbetsförmedlingen är den instans som har bäst inblick i arbetsmarknaden och därför känns det också logiskt att samordningsansvaret hamnar här, säger han.
Kompletterande aktörer
Etableringslotsarna kommer inte att finnas stationerade på arbetsförmedlingarna, utan ska vara kompletterande aktörer med egen hemvist.
- Naturligtvis är det bäst om de som ska hjälpa nyanlända ut i samhället finns i närområdet, säger Birger Lindberg.
Inger Oja, sakområdesexpert på arbetsförmedlingen, avdelningen integration och etablering, förklarar att Piteå, enligt överenskommelse med länsstyrelsen kan ta emot 40 flyktingar under 2010.
Klart med ett lotsföretag
- De här siffrorna kan ändras snabbt om det till exempel utbryter krig någonstans, men den prognos som finns bygger på att det ska gå att ta emot 40 flyktingar och för att tillgodose deras behov av hjälp behövs etableringslotsar, säger hon.
Upphandlingen av lotsar pågår löpande och för Piteås del är det klart med ett lotsföretag. Det är Framtid i norr kunskap och utveckling AB, som kommer att vara verksamma i både Piteå och Älvsbyn.
FAKTA Etableringslots
Etableringslotsen arbetar på uppdrag av arbetsförmedlingen och är ett företag eller en organisation.
I etableringslotsens uppdrag ingår bland annat att kontakta arbetsgivare, erbjuda råd och stöd vid till exempel studie- och yrkesval, coachning, matchning samt ge stöd i olika sociala frågor.
En etableringslots bör ha språkkunskaper och erfarenhet att jobba med den avsedda målgruppen. Man bör också ha erfarenhet av rådgivning och vägledning, ha ett bra nätverk bland arbetsgivare och god branschkunskap. (skaffa praktikplatser och hjälpa till med CV-skrivning)
Källa: Arbetsförmedlingen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!