Flickor får vänta på vaccin

Flickorna i årskurs fem och sex i Norrbotten riskerar att få fortsätta att vänta på vaccin mot livmoderhalscancer. Den nya upphandlingen är klar och tanken var att vaccinationerna skulle komma igång redan i oktober, men nu hotar ännu en överklagan.

De tre sprutorna med vaccin mot livmoderhalscancer ges av en distriktssköterska. Tanken var att vaccinationerna ute i skolorna skulle komma igång i oktober, men nu ser det ut att dröja ytterligare.

De tre sprutorna med vaccin mot livmoderhalscancer ges av en distriktssköterska. Tanken var att vaccinationerna ute i skolorna skulle komma igång i oktober, men nu ser det ut att dröja ytterligare.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2011-09-20 06:00

De två läkemedelsbolag som tillverkar preparaten Gardasil, respektive Cervarix fortsätter kampen om att få sälja sina preparat till bland annat Norrbottens läns landsting.

Båda vaccinen skyddar mot livmoderhalscancer. I den första upphandlingen som blev klar på våren 2010 valde landstingen Cervarix som marknadsförs av företaget Glaxo Smith Kline.

Men då protesterade konkurrenten MSD med preparatet Gardasil, upphandlingen ogiltigförklarades av kammarrätten och gick göras om. I den nya upphandlingen som skötts på nationell nivå av Stockholms läns landsting vann istället Gardasil.

Tanken var att vaccinationerna av flickor födda efter den första januari 1999 skulle komma i gång redan i oktober, men det under förutsättning att beslutet inte överklagas.

Men nu protesterade Glaxo Smith Kline och vill helt enkelt att landstinget ändrar sig och väljer deras vaccin Cervarix i stället.

- Anledningen till varför vi vill se ett nytt tilldelningsbeslut är alltså inte för saken skull, utan av den enkla anledningen att landstinget tillät att vår konkurrent beräknade sitt cancerskydd enligt ett helt annat sätt än vad som specificerades i förfrågningsunderlaget, säger Niclas Holmberg, informatör på Glaxo Smith Kline.

Bör ändras
Ett annat argument som gjorde att Gardasil vann var att det vaccinet även skyddar mot kondylom, könsvårtor.

Men Glaxo Smith Kline menar att detta är ett avsteg från upphandlingens syfte som ju skulle handla om livmoderhalscancer - inte kondylom.

- Vi har fått ett prispåslag på 44,9 procent på vårt offererade pris för att Cervarix saknar kondylomskydd, trots att upphandlingen handlar om ett vaccin för att förebygga livmoderhalscancer, säger Johan Thor, vaccindirektör på GSK Sverige.

Läkemedelsföretaget menar att beslutet bör ändras, annars överväger man att överklaga det till förvaltningsrätten som får avgöra om upphandlingen ska göras om eller inte, men även detta beslut går dock att överklaga till kammarrätten. En process som kan ta ytterligare ett år.

- Senast på torsdag förmiddag måste vi skicka in en eventuell överprövning, vi har ännu inte tagit ställning till detta beslut, säger Niclas Holmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om