PT har tidigare berättat om systemet med avvikelserapporter som socialnämnden införde under 2012. Avvikelserna samlas in och sammanställs av kvalitetscontrollern Mats Larsson.
Han har sedan presenterat siffrorna för socialnämnden vilket innebär att de också är offentliga. Statistiken visar stora skillnader i avvikelserapporteringen mellan kommunens äldreboenden.
Om man räknar bort avvikelser som handlar om att de boende går in till varandra, som ju kan vara missvisande eftersom en del redan har hotellås, toppar Munkberga rapporteringen storstilat. På boendet skrevs 47 avvikelser under 2012 och det motsvarar 36 procent av det totala antalet på 132.
Räknar man in avvikelser där boende gått in till varandra så skrev personalen på Munkberga 131 rapporter 2012. Boendecheferna Elisabeth Lundquist och Gun Åberg ville inte prata om statistiken med PT i fredags.
Arbetsredskap
Personalen var ganska upptagen, men undersköterskan Pernilla Ehlin kommenterade kortfattat siffrorna så här.
- Vi ska inte se det som att vi får smäll på fingrarna, utan vi ska nyttja avvikelserapporteringen som ett arbetsredskap, säger hon.
55 fall av stök
Kvalitetscontrollerna Mats Larsson är medveten om att det finns stora skillnader mellan äldreboendena.
- Det beror nog på hur mycket cheferna engagerat sig i frågan. En del är positivare än andra och det kan nog ta tid innan det är samma kultur på alla boenden, har Larsson tidigare sagt till PT.
Totalt skrev äldreomsorgen 425 avvikelserapporter 2012 inklusive incidenter där boende gått in till varandra. Vård och omsorgsboendena stod för 417, hemtjänsten för fyra och fyra hamnade under kolumnen övrigt.
Av de 285 avvikelserapporter som handlade om boende som gått in till varandra bedöms 61 procent eller 175 av fallen ha skapat oro hos den som fick ovälkommet besök.
I 55 av fallen eller 19 procent hann den ovälkomne, förutom att skapa oro, stöka till i den besökta lägenheten. Med stök avses exempelvis använt toalett, plockat runt bland tillhörigheter eller ätit godis.