- Vi behöver ett elpris inklusive priset på certifikat med 55-60 öre per kilowatt, men just nu ligger det på 45 öre. Det gör att små vindkraftföretag har svårt att räkna hem investeringarna, säger Örjan Hedblom, som pekar på att frågan varit uppe i en interpellation i riksdagen där Kent Persson (V) frågade energiminister Anna-Karin Hatt (C) vad hon vill göra åt problemet.
Svaret blev att det nuvarande certifieringssystemet ska utvärderas 2015. Fram till dess händer ingenting, och det är inte Svensk Vindkraftförening nöjd med.
- Bolag med finansiella muskler kommer att investera trots lågt pris, men de små avvaktar eftersom bankerna inte beviljar lån på en kalkyl med 45 öre. Ägarna går redan på knä. Hela systemet är i gungning. Därför måste något ske snabbt, säger Fredrik Lindahl, ordförande för vindkraftsföreningen i ett öppet brev till regeringen.
Många små
Vindkraften har växt snabbt i Sverige de senaste åren och den fortsätter växa. Energimyndigheten uppger att i november 2011 hade 42 vindkraftsområden fått tillstånd. 15 av dem är parker med färre än tio vindkraftverk och det är de projekten som hotas mest av lågt elpris.
Ett företag som planerar bygga vindkraft i mellersta Norrland men som tvekar är skotska SSE Renewables med ny verksamhet i Sverige.
- Nivån på elpriset gör läget osäkert. Innan vår styrelse tar slutgiltigt investeringsbeslut måste vi lämna in kalkyler som håller och de gör de inte nu, säger bolagets vd Anette Eriksson.
Likt Svensk Vindkraftförening pekar hon på att kvoten av elcertifikat måste höjas. Idag annulleras många elcertifikat och det trycker ned priset.
- Och i Norrbotten är situationen värre eftersom prisområdet ger sämre betalt för elen, säger Anette Eriksson.
Väntar på verket
Också Mikael Kyrk vid Svevind som vill bygga 1 101 vindkraftverk i Markbygden ser problemet med för lågt energipris men det är inte det företaget fokuserar på nu. Bolaget inväntar beslut från mark- och miljödomstolen sedan Naturvårdsverket överklagat länsstyrelsens beslut att ge tillstånd för 314 verk i etapp ett.
- Naturvårdsverket kommer med ett yttrande på fredag som vi kommer att svara på. Sedan hoppas vi att det kommer beslut om tillstånd snabbt där planen är att gå igång i Markbygden 2013, säger Mikael Kyrk.
Han ser inga problem med finansieringen. Däremot finns risk att certifikaten tar slut om överklagningsprocessen blir lång.
- Man kanske får vänta på nya certifikat och det får en dämpande effekt, säger Svevinds operative chef.
Banken SEB:s presstjänst uppger för PT att banken i dagsläget inte säger nej till några lån men att det är låg efterfrågan på att låna till vindkraftsprojekt.