Flera restauranger i Piteå har anammat policyn sedan tidigare och väljer att hålla uteserveringarna rökfria i samband med matservering.
Krögarna har en gemensam anledning, gästernas matupplevelse störs av cigarettrök.
"Vettig policy"
- Många som även är rökare uppskattar att man slipper röklukten när man äter mat. Det är en vettig policy, säger Pernilla Öhlund, restaurangchef på 1906.
Det tycker också Fredrik Nilsson, marknadschef och delägare på Challenge sportbar.
- Ja med tanke på att om du kommer hit och ska äta en god bit mat så ska du få göra det du betalar för, och du betalar inte för att få cigarettrök i maten, säger han.
Policyn ser han som en självklarhet och de gäster som vill röka hänvisas till askkoppar utanför uteserveringen.
Både Challenge sportbar och restaurang 1906 har fått positiv respons gällande rökförbudet av sina gäster. Rökförbudet gäller dock endast under den tid som de håller matservering och inte under nattklubbens öppettider.
Rökfri miljö
Även Nodo håller uteserveringen rökfri.
- Det är för allas trevnad och vi har egentligen bara fått positiv respons, säger Camilla Huhta, ägare Nodo.
Förra sommaren höll Nodo uteserveringen enbart rökfri under lunchserveringen. Men eftersom de serverar mat under hela dagen blev det lättast att hålla samma policy hela tiden.
Hotell- och restaurangfacket ser restaurangernas initiativ som positivt.
- Vi tycker att det är bra. Det ser vi dels med ett gästperspektiv, dels ur de anställdas perspektiv och jag kan tänka mig att det kommer mer och mer, som gäst vill man äta i en rökfri miljö, säger Ella Niia, förbundsordförande.
På Thai garden finns det ingen policy om rökfri uteservering.
- Nog går det bra att röka på uteserveringen, men det är få som röker, säger Daniel Larsson, ägare Thai Garden.
Han har inte upplevt några klagomål från sina gäster.
- De flesta som röker går faktiskt utanför uteserveringen. Folk tänker nog mer på de som sitter omkring, säger han.