Fler ska ut i fast arbete

Samhall är företaget som söker nya arbetsgivare åt sin personal. Minst sex procent av medarbetarna ska ut till fasta anställningar under 2011 enligt nya målsättningen.- Vi hoppas att fler arbetsgivare inser fördelarna med att rekrytera från Samhall, säger Eva Engman som är personalledare på företaget.

"Samhall är ett utvecklingsföretag", säger personalledaren Eva Engman.

"Samhall är ett utvecklingsföretag", säger personalledaren Eva Engman.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2011-02-10 06:00

Målet har tidigare varit att fem procent av Samhalls medarbetare årligen ska rekryteras av andra arbetsgivare. För 2011 har ambitionsnivån höjts med en procentenhet.

- Alla våra medarbetare har någon form av funktionshinder, men ett funktionshinder kan ta sig många olika uttryck. Vi gör en individuell bedömning av våra medarbetare och lyfter fram den friska sidan. Alla ska få ett arbete utifrån sitt arbetsutbud, säger personalledaren Eva Engman.

Rätt person till rätt uppdrag
Under fjolåret hade Samhall
1 100 medarbetare i Norrbottens län. 55 av dem gick vidare till andra arbetsgivare, varav elva stycken i Pite älvdal.

Eva Engman menar att företagsledningen vet hur man matchar rätt person med rätt uppdrag.

- För att hitta en lämplig anställning utifrån våra medarbetares arbetsutbud gör vi en matchning mellan person och företag, exempelvis ser vilka arbetsuppgifter och arbetsmiljöer som tjänsten i fråga innebär. Vi känner vår personal väl och hoppas att fler arbetsgivare inser fördelarna med att rekrytera från Samhall, säger hon.

Lars Börjestrand är arbetsområdeschef för Samhall inom Fyrkantsområdet. Han förklarar att företagets arbetssätt skiljer sig från andras i och med att Samhalls ambition är att dess medarbetare ska gå vidare till anställningar hos andra arbetsgivare.

- Det är grunden för vår existens att genomströmningen fungerar och att vi ständigt får in nya medarbetare samtidigt som vi slussar ut andra i arbetslivet, säger Lars.

Varor och tjänster
Tidigare var varuproduktion inom industrin det stora arbetsområdet för Samhalls anställda. På senare tid har det blivit vanligare med tjänster inom exempelvis montering och förpackning, mark- och fastighetsservice och äldreservice.

- Det varierar starkt hur lång tid det tar innan våra medarbetare finner nya arbetsgivare. Vissa stannar hos oss i tio år, andra är redo för en ny arbetsgivare efter två år. Det viktigaste är att det finns en vilja hos personen att ta steget ut i arbetslivet och att personen själv känner sig redo, säger Eva Engman.

I hela landet gick 977 personer ur Samhallspersonalen över till anställning hos en annan arbetsgivare, vilket motsvarar 5,4 procent av företagets anställda med funktionshinder.

FAKTA Samhall

Arbetar med att finna utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan.

Samhall är ett av Sveriges största företag med 20 000 medarbetare på 250 orter.

Även fast Samhall är statligt ägt delas inte någon vinst ut till staten. Pengarna stannar i företaget för investeringar och som buffert vid lågkonjunkturer.

Företaget får aldrig säga upp sina anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om