Piteå-Tidningen har tidigare berättat om Pitepastorn som polisanmälts misstänkt för förskingring av en äldre, alkoholiserad mans pensionspengar. Den händelsen är under utredning och vad den leder till återstå att se.
Men det finns fler händelser med pastorn i huvudrollen. Händelser där penninggåvor dokumenterats av givaren själv. Mannen som skänkt pengarna är avliden sedan en tid. Men han efterlämnade kvitton i form av dag- och kassaböcker där pastorns initialer noterats intill anteckningar om gåvor och lån.
Misstänksam
Mannens dotter, vi kan kalla henne Elise, väljer att visa vad hennes pappa varit med om. Hon tar emot oss i sitt hem, där hela matsalsbordet är belamrat med kassaböcker, dagböcker och andra papper hon hittat bland sin fars saker.
Hon berättar att pappan kom i kontakt med pastorn via kyrkan och att pastorn började besöka pappan regelbundet efter att hennes mors död. Och till att börja med var dottern glad över besöken, som gjorde hennes far glad. Pappan betraktade pastorn som en vän och såg upp till honom. Men med åren blev hon allt mer misstänksam.
- Pappa kunde säga saker som "ja, han har det ju inte så lätt, pastorn, han har det tungt ekonomiskt" och "jag har då försökt hjälpa honom", uttalanden som senare övergick i klarspråk - "jag har räknat ut att minst 55 000 kronor har han fått av mig ..."
Runt 100 000
- Men det räcker inte, konstaterar Elise. Räknar man in de "fina affärer" han övertalat pappa att göra skulle jag tro att det rör sig om runt 100 000 kronor.
När pappan skulle sälja sin bil bad han dotterns man om hjälp med det. Svärsonen ringde runt och fann att bilen var värd mellan 45 000 och 48 000 kronor, ringde tillbaka - och fick beskedet att bilen redan var såld. Pastorn hade köpt den för 20 000 kronor.
- Och jag kan inte se att den ens blivit betald med det beloppet, säger hon och bläddrar i faderns kassabok för tiden då affären gjordes.
Oförklarliga noteringar
I kassaböckerna finns två noteringar om betalning med pastorns namn noterade. Han har då betalat 15 000 kronor för bilen.
Och samma namn/initialer återkommer då och då, bokade som "gåva XX" eller "lån XX", men det finns också helt oförklarliga noteringar om bankuttag på så stora belopp som 10 000 kronor - utan att den annars så noggranne fadern angett vad pengarna använts till.
- Det är ju svårt att bevisa, men jag tror att pastorn fått de pengarna också, säger Elise.
Besöken upphörde
Man kan också konstatera att flera anonyma noteringar om "Gåva 2 000", "Diverse 2 000" och så vidare sammanfaller med noterade besök av just pastorn.
- Jag blir så arg så jag skakar när jag tänker på det, särskilt vad som hände sen när pappa blev riktigt gammal och sjuk ...
När fadern inte kunde bo kvar i sin lägenhet, utan flyttade till ett äldreboende, fick dottern överta ansvaret för hans ekonomi.
- Då upphörde pastorns besök helt och hållet. Han hälsade inte på en enda gång efter det!
Det tolkar hon som att "mjölkkon hade sinat" och berättar om den stora sorg det innebar för hennes far.
"Ej XX"
- Han såg ju pastorn som en vän och såg verkligen upp till honom. Han kunde titta ut genom fönstret och säga "nämen, titta, där är ju pastorn!" eller "är inte det där pastorns bil?!" och ofta, så länge han orkade, skrev han i sin dagbok "Ej XX" vilket betyder att pastorn inte hälsat på den dagen heller.
Familjen har länge funderat vad de ska göra med den här historien.
Ingen formell anmälan
Bokföring och dagböcker finns kvar och dottern har nu pratat med polisen och hon är också beredd att lämna över materialet. Någon formell polisanmälan är dock inte gjord, eftersom det helt enkelt inte är brottsligt att ta emot lån eller gåvor.