Polishunden Nisse sniffar runt i ett omklädningsrum på Grans naturbruksskola i Öjebyn.
På tre ställen i rummet ligger vapendelar gömda och Nisse, som är en nioårig jaktspringerspaniel, söker ivrigt. Plötsligt blir han stel och markerar sitt första fynd - ett gasrör till ett automatvapen.
Polisinspektören Mikael Nilsson, som jobbar med Nisse, berömmer och belönar sin hund med en boll. Efter några sekunders lek fortsätter sökarbetet och Nisse hittar samtliga vapendelar som placerats ut.
-Det är en stor tidsvinst för oss att ha med hund. Att hitta vapen är avgörande för att grova brottslingar ska få fällande domar och buset är allt oftare beväpnat, säger Mikael Nilsson.
"Stor vapentillgång"
Nisse är den enda hunden i Norrbotten som kan söka efter vapen sedan hans kollega pensionerats. Efterfrågan är dock stor och nu utbildas tre hundar till för att klara jobbet.
-De är i grunden narkotikahundar och nu lägger vi på en lukt till. Finns det knark på ett ställe är risken stor att det också finns vapen där och vi vill kunna hitta kombinationen, berättar Christer Österstedt, länshundbefäl.
Utbildningen genomförs under överinseende av Mikael Christiansen, polisinspektör som ansvarar för alla sökhundar i Västra Götaland.
-Det är väl 20-25 polishundar sammanlagt. Vi som jobbar i storstäder har samlat på oss erfarenheter som vi delar med oss till kollegor i övriga Sverige. Vapentillgången är stor i landet och den fria rörligheten i Europa medför att flödet över gränserna är enormt från krigszoner som exempelvis Balkan, säger han.
Fördubblats
De tre nya hundar som utbildas kommer från Piteå, Luleå och Kalix. Målet är att i framtiden ha minst en vapensökshund i varje polisområde.
-Det finns fyra polisområden i länet - Pite älvdal, Luleå-Boden, Östra Norrbotten och Norra Lappland. Avstånden är stora och det är därför bra att ha geografisk spridning på hundarna, säger Christer Österstedt.
Antalet polishundar som kan söka efter vapen har fördubblats i Sverige de senaste två åren.
-För två år sedan fanns det ett 40-tal och nu är det uppåt 90 hundar. Man har sett att det finns ett behov, men det viktigaste är inte att ha hundratals vapensökshundar utan att de som finns håller bra kvalitet, säger Mikael Christiansen.