Fler anmäler dåligt bemötande i vården

I flera år har landstinget varit medveten om och arbetat med en bemötandeproblematik. Både i fjol och i år ökade anmälningarna till Patientnämnden om dåligt bemötande.

Hortlax vårdcentral får beröm för sitt bemötande. Enligt chefen Magnus          Tufvesson, arbetar man medvetet med att ha ett gott bemötande till patienterna.

Hortlax vårdcentral får beröm för sitt bemötande. Enligt chefen Magnus Tufvesson, arbetar man medvetet med att ha ett gott bemötande till patienterna.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2012-10-31 06:00

Varje år lämnar landstingets fyra hälso- och sjukvårdsberedningar en gemensam verksamhetsrapport till landstingsfullmäktige. I alla rapporter de senaste åtta åren har man konstaterat att det finns en bemötandeproblematik inom hälso- och sjukvården. Något man också påpekar i den senaste rapporten från 2011.

- Förra året blev jag så less och tänkte "nu får det vara bra", här måste vi säga något, säger Anita Gustavsson (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsberedning syd.

Beredningarna ägnar sitt verksamhetsår åt att lyssna till norrbottningarnas åsikter om hälso- och sjukvården. I dessa möten har det framkommit att medborgarna tycker att bemötandet är ett problem.

- Det kan vara otrevligt bemötande, remisser som försvinner och sånt som kan upplevas som otrevligt, säger Anita Gustavsson.

Värdegrund
Mellan 2009 och 2010 minskade antalet anmälningar om bemötande till Patientnämnden. 2011 ökade siffrorna igen. Antalet anmälningar om bemötande har även ökat under 2012 års första åtta månader i jämförelse med samma period ifjol.

Enligt Margareta Pohjanen (S), ordförande för Patientnämnden, är det inte bara under kategorin "Bemötande och kommunikation" man kan hitta tecken på en bemötandeproblematik.

- Man kan nästan säga att i varje ärende vi får så finns bemötandet med också.

Landstinget har i ett antal år också arbetat med bemötandefrågan.

- Vi har arbetat väldigt mycket med attityder, det är ett viktigt verktyg, säger Britta Svensson, patientsäkerhetshandläggare vid landstinget.

Man har även tagit fram en värdegrund och filmer som ska vara till hjälp i mötet med patienter. Personal har fått kompetensutveckling och kunskap om bemötandefrågor. Enskilda kan också få handledning om självkännedom och empati.

"Kulturförändring"
Britta Svensson menar att en sak som kan förklara att fler klagar är att det i dag är enklare att lämna klagomål till sjukvården.

- Det är bra att patienten anmäler och vi försöker stimulera dem att, om vi inte kan lösa det, klaga till de instanser vi har.

Landstinget har fler mätinstrument än Patientnämnden för att mäta hur människor tycker att de blivit bemötta. Det genomförs patientenkäter och klagomål finns även i landstinget avvikelserapportsystem.

En annan anledning till missnöjet med bemötandet kan vara att yngre patienter ställer andra krav på vården.

- Det har skett en kulturförändring bland medborgarna som ställer högre krav och godtar inte att de blir dåligt bemötta.

- Vi har satt strålkastaren på den här frågan, ingen ska känna att de har blivit dåligt bemötta efter en vårdkontakt, säger Britta Svensson.

Förutsättningarna och ramarna för landstingets verksamheter sätts av landstingspolitikerna.

- Det kommer alltid att finnas synpunkter på vården. Jag kanske inte fick den behandling eller undersökning jag ville ha, eller så fick jag ett snorkigt eller otrevligt bemötande. Bemötande är ett stort spann, säger landstingsrådet Kent Ögren, (S).

Han tycker dock att man från politiskt håll har gett tydliga signaler om att det är viktigt att jobba med bemötandet.

- Vi trycker på att det är en del av de kärnvärden vi ska ha men att få genomslag kan vara svårt. Det är en viktig fråga som vi försöker sätta stort tryck på men vi har en hel del att göra.

FAKTA Anmälningar

Anmälningar till patientnämnden om "Bemötande och kommunikation":

2009: 304

2010: 184

2011: 216

2012 (januari-augusti): 163

(138 samma period 2011)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om