De 194 sökande som inte hade turen att få ett feriejobb direkt placeras på en reservlista.
Antalet sökande är cirka 100 färre än ifjol, vilket främst förklaras med att de aktuella årskullarna, de som är födda 1994, 1995 och 1996, är något mindre.
Piteå kommun satsar 6 miljoner kronor på sommarens feriejobb, även det är något mindre än förra året.
Nya riktlinjer
Utöver de sommarjobb som fördelas genom lottning finns feriearbeten som går till prioriterade grupper, särskola och ensamkommande flyktingbarn. Dessa ungdomar är garanterade feriearbete och det rör sig om 86 jobb i år.
Nytt för i år är att de som söker samtliga tre år är garanterade feriejobb två av dessa år.
De feriearbeten som erbjuds genom Piteå kommuns förmedling finns inom allt från parkarbete, vård och omsorg till projekt kring jämställdhet och mångfald samt rent av ett första försök till eget företagande. Både föreningslivet och mindre privata företag återfinns bland arbetsgivarna.
Tre perioder
Men den största arbetsgivaren är Piteå kommun som företag och kommunala bolag som Pireva och PNF.
Sommaren är indelad i tre perioder: 18 juni-6 juli, 9-27 juli och 30 juli-17 augusti. De flesta vill ha jobb under den första perioden, men det kan förstås inte alla få.
På måndagen meddelades vilka 956 personer som med lottens hjälp erbjuds ett feriejobb genom kommunen. Besked om placering lämnas senare, under vecka 18-19.
Timersättning
Lönen/ersättningen för dem som är födda 1996 och 1995 är 47 kronor i timmen, medan de som är födda 1994 och tidigare tjänar 64 kronor per timme.
- Vi är väldigt stolta över att kunna erbjuda över 80 procent av ungdomarna i åldern 16-18 år som vill ha ett feriejobb den här möjligheten att skaffa sig en första erfarenhet av arbetslivet och få en chans att tjäna egna pengar, säger Stig Rönnbäck, ordförande i nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning.