När tingsrätten dömt att en ungdom ska åläggas ungdomstjänst, ungdomars motsvarighet av samhällstjänst, innebär det att denne ska avtjäna sitt brott genom att utföra oavlönat arbete i ett visst antal timmar.
En på nästan ett år
Men det har varit lugnt på ungdomstjänstesidan i Piteå kommun det senaste året.
-Sista året har vi haft få ungdomar i Piteå som blivit dömda till ungdomstjänst vilket i sig är bra. Vad det beror på kan man spekulera i, men hur som helst får vi surfa på den vågen att vi har färre dömda till ungdomstjänst just nu, säger Peter Danielsson, samordnare ungdomstjänst Piteå kommun.
För två veckor sedan kom ett fall in. Det var det första sedan november ifjol. Peter Danielsson frågar sig om det kan vara så att ungdomarna i Piteå för tillfället har goda skyddsfaktorer med sig när det gäller brott. Eller är det samhällsförändringar i sig som medfört att färre ungdomar döms till ungdomstjänst.
- Eller leder brotten till andra åtgärder, säger han.
När en ungdom döms till ungdomstjänst är det kommunens socialtjänst som är verkställighetsansvarig. Platser att arbeta ihop sina timmar finns både bland offentliga och privata arbetsgivare. Privata arbetsgivare fungerar bra när det kommer till ungdomar som inte kan arbeta av sin tjänst dagtid på grund av skola då helger och kvällstid passar bättre.
Minska brott
Tanken med ungdomstjänst är att förena straffrättsliga och socialpedagogiska principer för att minska brott.
- Tyvärr finns det liten forskning, om knappt någon, som kan visa vilka effekter ungdomstjänsten egentligen har på återfall i brott. Personligen tycker jag att det verkar som att ungdomstjänst är en tillräcklig påföljd för det stora flertalet av de ungdomar som döms, säger Peter Danielsson och tillägger:
Mycket vunnet
- En annan aspekt värd att belysa när det gäller återfall i brott är huruvida kännbara straff kontra behandling lönar sig. Ett av syftena när ungdomstjänsten infördes var att minska frihetsberövandet bland unga och kan vi förena ett straff, i form av oavlönat arbete, med förändring av attityd, värdering och inställning när det gäller socialtjänstens påverkansprogram har vi kanske vunnit mycket i det långa loppet.