Färra unga erbjuds feriejobb

Erbjud bara två åldersgrupper feriearbete istället för som i dag tre. Det föreslår nämnden för Arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning, NAV. Den grupp ungdomar som blir utan kommunala sommarjobb är de som går ut andra året på gymnasiet.

Inte alls lika många ungdomar som vanligt kommer att utföra kommunala sommarjobb nästa år. Den äldsta gruppen, 18-åringarna, faller bort. I alla fall om nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning, NAV, får igenom sitt förslag. (Arkivbild)

Inte alls lika många ungdomar som vanligt kommer att utföra kommunala sommarjobb nästa år. Den äldsta gruppen, 18-åringarna, faller bort. I alla fall om nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning, NAV, får igenom sitt förslag. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2012-05-05 06:00

- Det är naturligtvis inte ett bekvämt beslut, säger Stig Rönnbäck, nämndens ordförande som menar att många säkert kommer att ha synpunkter.

I sommar erbjuds 956 ungdomar (av totalt 1 150 sökande) mellan 16-18 år feriejobb genom lottning.

Blir NAV:s förslag verklighet skulle enbart 16-17-åringarna få samma chans nästa sommar.

Faller bort gör 18-åringarna. En besparing på cirka 850 000 kronor (av en budget på cirka sex miljoner)

- De äldsta har störst chans att hitta egna feriejobb, säger Stig Rönnbäck och menar att det bland annat kan handla om jobb inom vård och omsorg, men också inom näringslivet.

Nödvändiga
Nämnden vill också i samma veva ge en utmaning till näringslivet: Att om de anställer ungdomar kan de premieras med ett pris vid den årliga näringslivsgalan.

Alla ungdomar som söker feriejobb ska vara garanterade att få det en gång.

De prioriterade grupperna ska även framöver till 100 procent erbjudas feriejobb (ungdomar 16-24 år i Särskolan, flyktingar 16-24 år i introduktionsprogram och ungdomar 16-18 år anvisade av Socialtjänsten)

Stig Rönnbäck påpekar att Piteå kommun länge tillhört en av de kommuner i landet som varit allra mest generös när det gäller feriejobben. Men på grund av den ekonomiska situationen för NAV måste neddragningar göras.

- Det här är vad vi kommer att föreslå i budgetberedningen i maj, säger Stig Rönnbäck.

Bakgrund till neddragningarna är dels att alla nämnder har blivit ålagda av fullmäktige att göra en ramminskning i budgeten med 0,9 procent åren 2013-2015.

År 2013 handlar det om 406 000 kronor för NAV:s del.

Men trots minskade resurser vill ändå nämnden samtidigt göra en satsning på personer med försörjningsstöd. Det handlar om insatser som vägledning, utredning, arbetsprövning, praktik och subventionerade anställningar. Här vill man inte dra ner på budgeten utan tvärtom öka den med 1,1 miljoner.

"Mer för pengarna"
För kunna finansiera detta väljer NAV att istället dra ner på feriearbeten, praktik genom arbetsförmedlingen samt kompetensutveckling och marknadsföring, totalt 1,5 miljoner.

Målet är att fler ska komma ut i jobb, praktik eller utbildning.

- Det handlar om den grupp som står allra längst bort i från arbetsmarknaden, säger Stig Rönnbäck som menar att deras inkomster ofta är så låga att deras barn klassas som "fattiga".

- Vi får mer för pengarna på det här sättet, säger han.

Förslag finns även på att Arbetsmarknad och vuxenutbildning ska ta över ansvaret för försörjningsstödet av Socialtjänsten, men här pågår en utredning och inga beslut är fattade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om