Facket kräver kriskommission

Frustrerade medarbetare som inte vågar säga vad de tycker och har lågt förtroende för ledningen. Arbetsförmedlingens stora medarbetarundersökning är nu klar och enligt Stefan Alenius, fackförbundet ST, bekräftar den bara den tidigare bilden. Facket kräver nu att en kriskommission tillsätts.

Stefan Alenius, vice ordförande för ST norra norrland tycker att medarbetarundersökningen bekräftar undersökningen förbundet presenterade i november. (Arkivbild)

Stefan Alenius, vice ordförande för ST norra norrland tycker att medarbetarundersökningen bekräftar undersökningen förbundet presenterade i november. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2013-02-04 06:00

Som PT tidigare berättat gjorde ST i höstas en undersökning i den norra regionen för att kartlägga arbetsmiljön vid arbetsförmedlingen. Drygt hälften av de 5 656 medarbetarna svarade och det var ingen rolig läsning för ledningen och generaldirektören Angeles Bermudez Svankvist.

Det handlade om hög arbetsbelastning, för mycket administration och att det inte är "högt i tak" på arbetsplatserna. Kort sagt målades bilden upp av arbetsförmedlingen som en toppstyrd organisation där de anställda inte vågar säga vad de tycker med risk för att få sparken.

- Den medarbetarundersökningen som arbetsgivaren nu gjort tycker jag bara bekräftar det vi kom fram till tyvärr, säger Stefan Alenius, vice ordförande för ST region norra Norrland.

Medarbetarundersökningen omfattar 91 procent av arbetsförmedlingens anställda, cirka
12 800 medarbetare över hela landet. Bland annat menar 53 procent av de anställda att det är "lågt i tak" och förtroendet för ledningen centralt har om möjligt blivit ännu sämre än det var tidigare.

Alenius menar att en graverande sak med undersökningen är att man i år tagit bort frågan om "förtroendet för generaldirektören" istället handlar det nu om "förtroendet för koncernledningen".

-  Det har också sjunkit ganska ordentligt. Från att ha varit jättedåligt till att bli ännu sämre, egentligen är det varannan medarbetare som har dåligt förtroende för den centrala ledningen. Sedan kan man ha jättebra förtroende för sin närmaste chef, men det är en annan sak.

Hinner inte med
Han tror att en orsak till det är att organisationen i dag är både direktstyrt och detaljstyrd - det finns inget utrymme för de anställda att använda sin kompetens.

- I förlängningen drabbar det också de arbetssökande eftersom de anställda inte hinner med sitt egentliga uppdrag, säger Alenius.

Han menar att arbetsgivaren nu ensidigt gått ut och gjort en handlingsplan (ser artikeln intill) på hur man ska komma till rätta med den dåliga arbetsmiljön, dock utan att fråga facket vad de tycker.

- Man har också gjort en tidsplan där man ska informera oss den sjätte mars, men dit är det långt kvar, säger Stefan Alenius som mycket tidigare vill komma igång med gemensam diskussion och samverkan.

Hur tänker ni agera nu?
- Nu kräver att man tillsätter en kriskommission med både facket och arbetsgivaren, att man gemensamt tar tag i de här frågorna för de är oerhört viktiga. Vi vill ha en arbetsförmedling som fungerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om