Elevminskning och sjuknande statsbidrag slår hårt mot Strömbackaskolan. Inställda utbildningar och andra faktorer har lett till en övertalighet inom lärarkåren.
Som PT tidigare berättat har sju anställda tackat ja till erbjudande om avgångsvederlag.
Men trots detta återstår fortfarande en viss övertalighet och facket Lärarnas riksförbund, LR, riktar hård kritik mot metoderna som används för att lösa problematiken.
- Sex personer kommer att bli uppsagda till 50 procent och sedan erbjudas ett vikariat på 50 procent. Så har man aldrig gjort förut och det har vi väldigt svårt att acceptera, säger Gunnar Andersson, ombud för LR på Strömbackaskolan.
Elevtapp
Enligt LR innebär elevtappet omkring 2,4 miljoner kronor mindre i skolbudgeten. Dessutom får Strömbacka 2,2 miljoner kronor mindre i statsbidrag 2012 eftersom politikerna anser att gymnasiet är billigare att driva efter reformen som genomfördes förra året.
- Men det är nog bara regeringen som tror det. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har sagt att det är vansinnigt att minska statsbidragen och vissa kommuner har lyssnat på det och skjutit till mer pengar. Dock inte Piteå kommun trots att kommunalrådet Peter Roslund (S) sitter i SKL:s styrelse, säger Andersson.
Exakt hur stor övertaligheten är på Strömbacka är lite oklart. Enligt Lärarnas riksförbund har sju personer lösts ut, tre personer försvinner genom naturlig avgång och ytterligare tre tjänster ska bantas bort.
- Sex rektorsområden har blivit fem och därför har man tagit bort en specialpedagog. Sammantaget innebär det här en större arbetsbörda för våra medlemmar och när personalen får se hur tjänsterna ser ut till hösten tror jag det blir upprörda känslor, säger Gunnar Andersson.
Kvaliteten lidande
Han befarar att kvaliteten på gymnasieutbildningarna kommer att bli lidande i slutändan.
- Det som påverkar personalen negativt slår också mot eleverna. Vi är dock mest kritiska till att personal som behövs sägs upp - det är ansvarslös personalpolitik och går stick i stäv med erbjudandet om avgångsvederlag, säger Andersson.
LR-ombudet berättar att förhandlingarna med arbetsgivaren avbröts i oenighet och att facket begärt en tvisteförhandling vilket innebär att centrala parter kopplas in.
Gymnasiechefen Eva Lindbäck är mycket förtegen.
- Elevkullarna minskar och vi har en viss övertalighet. Men jag vill inte säga så mycket eftersom förhandlingarna pågår, säger hon.
Lindbäck ser de minskade bidragen från staten som ett problem.
- Utgångspunkten är att utbildningarna inte ska påverkas och att det handlar om volymanpassningar. Det minskade statsbidraget har vi fått kämpa med för att klara av i vår budget. Om kvaliteten i slutändan påverkas kan jag inte svara på, det har vi inget facit på ännu, säger Eva Lindbäck.