I juni 2015 ska i stort sett alla lärare och förskollärare vara försedda med lärarlegitimation. Lärare som fått sin examen efter den 1 juli 2011 måste också ha genomgått ett mentorslett introduktionsår för att få sin legitimation.
Fram till mitten av februari 2013 har Skolverket utfärdat drygt 75 000 legitimationer, sammanlagt 130 000 personer har ansökt. Det finns cirka 180 000 legitimationer att utfärda.
Det har dock visat sig betydligt svårare än vad det var tänkt att handlägga ansökningarna. Examensbevisen för olika utbildningar under olika tidsperioder varierar beroende på vilken högskola eller vilket universitet som har utfärdat dem.
Skolverket handlägger
Utöver det handlar det om ofullständiga ansökningar och utbildningar som har kompletterats och behöver kontrolleras.
Skolverket får också ta emot överklaganden, mellan 10 och 15 per dag. Hittills har 1 300 överklagat. Av dem har 560 gått vidare till förvaltningsrätten, varav 133 avgjorts. Allt detta tar tid och Skolverket har satt stora resurser på att handlägga alla ärenden, ändå ligger man efter.
- Skulle det bli en stor del överklaganden får vi naturligtvis lägga mycket mer energi på att sköta den hanteringen. Men vi har resurser i år så vi kan förstärka ytterligare. Därför ser jag inte att omprövningarna äventyrar våra möjligheter att klara uppdraget, säger Niclas Westin, enhetschef på Skolverket, till TT.
Snabbare för förskollärarna
Skolverkets mål är 150 000 utfärdade legitimationer vid årets slut. I Piteå har lärarlegitimationerna börjat rulla in. De flesta förskollärare har fått sina (cirka 500 stycken). Bland lärarna går det långsammare. Hittills har ett 50-tal av kommunens 547 lärare fått sin legitimation (151 lärare är timanställda).
En som skickat in sin ansökan men inte fått sin legitimation än är Ingrid Pihl, språklärare på Pitholmsskolan.
- Jag skickade in ansökan i höstas men legitimationen har inte kommit än.
Höja statusen
Ingrid Pihl är också kommunordförande för Lärarnas riksförbund. Hon tycker att lärarlegitimationer i grunden är en bra idé.
- En legitimation är statushöjande för läraryrket om det fungerar som det är tänkt. Däremot blir det ingen statushöjning om folk drar sig för att söka utbildningen för att de tycker att introduktionsåret krånglar till det. Det är jätteviktigt att man får till en bra lösning med en inte allt för lång väntetid för att få en plats, säger hon.