Få flickor vaccinerar sig

Kylarna på vårdcentralerna är fulla med HPV-vaccinet Gardasil som skyddar mot livmoderhalscancer. När vaccinationerna drog igång i januari hade man räknat med rusning både på Cederkliniken och Piteå vårdcentral, men än så länge har få flickor vaccinerat sig.

Alette Brorstad, distriktsläkare på Cederkliniken, är bekymrad över att så få flickor velat vaccinera sig så här långt mot livmoderhalscancer. "Vi har kylen full med vaccin" menar hon.

Alette Brorstad, distriktsläkare på Cederkliniken, är bekymrad över att så få flickor velat vaccinera sig så här långt mot livmoderhalscancer. "Vi har kylen full med vaccin" menar hon.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ 2012-03-01 06:00

Det var i januari som länets vårdcentraler inledde den kostnadsfria vaccineringen mot livmoderhalscancer, till att börja med för flickor födda 1993 och 1994, men nu även de yngre årskullarna födda 1995 till 1998. (För ännu yngre flickor sker vaccineringen på skolan).

På Cederkliniken i Piteå hade man beställt hem cirka 150 doser, men än så länge har bara cirka 20 flickor vaccinerat sig.

Sista chansen
- Det är jättetråkigt att det är så dåligt intresse, säger Alette Brorstad, distriktsläkare, som menar att det ju i år är sista chansen för flickor födda 1993 att kostnadsfritt vaccinera sig mot cancerformen.

Även på Piteå vårdcentral har intresset varit dåligt. Distriktssköterskan Marie Alm menar att det hittills bara gått tio-tjugo
doser - man hade räknat med betydligt fler.

- Vi har varit i kontakt med skolsköterskorna på Strömbackaskolan och de skulle ta upp detta i sitt veckobrev och har även påmint flickorna om att vaccinera sig. Men det har kommit väldigt få hit så här långt, säger hon.

Glömmer tredje sprutan
Hon menar att när flickorna är myndiga bestämmer de ju själva om de vill vaccinera sig eller inte, men föräldrarna kan hjälpa till att påminna. Risken finns att flickorna flyttar från Piteå efter studenten och sedan glömmer bort att ta den tredje sprutan (de tre sprutorna bör alla tas inom ett år och helst inom sex månader)

Både Marie Alm och Alette Brorstad tror att det kan handla om en rädsla eller skepsism mot att vaccinera sig efter massvaccinationen med Pandemrix mot svininfluensan och det faktum att barn och unga drabbades av
narkolepsi efteråt.

Alette Brorstad menar att när vaccinet mot svininfluensan snabbt skulle tas fram i miljontals doser ledde det till att en del "elände" tillfördes, vilket i sin tur innebar att det uppstod problem med vaccinet.

Inga bestående men
- Men det här vaccinet, Gardasil, har producerats i lugn och ro, det ska inte vara några problem med det, säger hon och menar att de enda biverkningar man hittills sett har varit av mild/måttlig art och handlat om huvudvärk, reaktioner i själva sticksåret eller att man blivit yr/fått ett blodtrycksfall i samband med att man tagit sprutan. Men ingen ska ha fått några bestående men av vaccinet.

Alette Brorstad är medveten om att det finns flickor som redan hunnit vaccinera sig innan det blev gratis.

- Men jag tror ändå att hälften av flickorna inte är vaccinerade, kanske kan det vara ännu fler?

FAKTA Vaccin mot livmoderhalscancer

I Sverige insjuknar cirka 450 kvinnor varje år i livmoderhalscancer. 150 av dem klarar sig inte.

Norrbottens läns landsting har direktupphandlat HPV-vaccinet Gardasil som ger ett bra skydd mot HPV-virus (humant papillomvirus) som kan orsaka livmoderhalscancer.

Vaccinet skyddar mot HPV 16 och 18 som orsakar 70 procent av all livmoderhalscancer, men även mot kondylom. Där är skyddet upp till 80 procent.

Vaccinationen består av tre sprutor. Den som är född före 1 januari 1993 betalar vaccinationen själv. En vaccination med Gardasil kostar cirka
2 700 kronor (900 kronor per spruta) plus kostnad för läkarbesök och stick.

Det går att vaccinera sig på vårdcentralerna, de flesta har "drop in" och det finns också möjlighet att boka tid. Den som är under 18 år måste ha med sig papper från skolhälsovården med underskift från vårdnadshavare.

Källa: Norrbottens läns landsting, Gardasil

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om