Få behållare för glödlampor i Piteå

Det farliga avfallet ska samlas in, men att lämna in gamla glödlampor och lågenergilampor är inte så lätt. Nästan alla återvinningsstationer i Piteå saknar behållare. En orsak är arbetsmiljöskäl.

Kjell Lundholm, Pireva, vill gärna ha fler insamlingsställen för glödlampor och lågenergilampor. Men i nuläget saknas bra och arbetsmiljösäkra behållare.

Kjell Lundholm, Pireva, vill gärna ha fler insamlingsställen för glödlampor och lågenergilampor. Men i nuläget saknas bra och arbetsmiljösäkra behållare.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2010-03-05 05:59
Det finns 27 återvinningsstationer i Piteå kommun. På de flesta kan man deponera uttjänta batterier, men när det handlar om glödlampor/lågenergilampor är det inte lika enkelt att ta sitt miljöansvar. I nuläget finns det behållare för ljuskällor på tre återvinningsstationer (Munksund, Nolia och Sjulnäs).
- Det är ett tillfälligt projekt. I det stora hela måste vi hänvisa konsumenterna till Bredviksberget, säger Kjell Lundholm, affärsområdeschef på det kommunala bolaget Pireva (Piteå renhållning och vatten).
En brist
Men det är inte kommunerna som har ansvar för att farligt avfall återvinns. Sedan 2001 gäller producentansvar för exempelvis ljuskällor och 2009 började detta gälla även batterier. Organisationen El-Kretsen sköter producentansvaret.
- Vi har ett avtal när det gäller batterier, men inte när det gäller ljuskällor, säger Kjell Lundholm.
Bristen på behållare för ljuskällor upplevs som ett problem av många kommunmedborgare, inte minst äldre. Kjell Lundholm tycker själv att det är en brist.
- Vi vill ha fler ställen, men det är svårt att hitta rätt typ av behållare. Trasiga lampor och så vidare innebär ett arbetsmiljöproblem.
Flera försök
Kjell Lundholm berättar att det pågår flera olika försök i landet. I exempelvis Göteborg har Samlaren tagits fram. En behållare med hål för olika typer av lampor och batterier. Dessa behållare är placerade i butiker.
- Det har varit lyckosamt. Och i Umeå testar man särskilda containrar i anslutning till köpcentran. Det är samma princip som Samlaren.
Hur ska Piteå lösa problemet?
- Någon form av direktsortering så att personalen slipper lasta om lamporna. Jag tror att det kommer att hända en del framöver, säger Kjell Lundholm.
Men än så länge är den "nära insamlingen" en bristvara i kommunen.
FAKTA Insamling glödlampor
Sedan 2001 gäller producentansvar för el-avfall (bland annat glödlampor/lysrör, lågenergilampor).
Branschorganisationen El-Kretsen har ansvaret för insamlingen.
Statistik för 2009 visar att Piteå ligger bättre till än rikssiffrorna i insamlad mängd kilo per invånare.
Det finns inga enhetliga behållare/system för insamling i landet.
Flera olika försök pågår.
I Piteå finns behållare för glödlampor respektive lågenergilampor vid tre återvinningsstationer i kommunen.
I flerfamiljshus kan fastighetsägaren installera behållare även för lampor via avtal med Pireva.
I övrigt är det Bredviksbergets anläggning som gäller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om