EU-larm hot mot surströmmingen
Surströmmingen hotas av EU:s regelverk. Enligt organisationen innehåller fisken för höga halter dioxin och PCB och efter 2011 kan det bli totalförbud för delikatessen. Fiskaren Magnus Persson är upprörd och anser att EU sänkt gränsvärdena.
Fiskaren Magnus Persson, Piteå, sågar EU:s gränsvärden för gifter i surströmming. "Fisken innehåller betydligt mindre gifter än på 70-talet", menar han.
Foto: Maria Johansson
Sverige och Finland har fått ett undantag från regelverket som gäller till och med 2011, men sedan kan det alltså vara slut med surströmmingsätandet.
- Vi håller på att ta fram fakta, bakgrundsdata och handlingsalternativ för att få undantaget förlängt. Jag förutsätter att den nya faktan ska vara betryggande för kommissionen, säger Erlandsson till TT.
100 ton
Fiskaren Magnus Persson från Piteå drar tillsammans med sin bror Krister upp 100 ton strömming per säsong. De levererar fisken till företaget Oskars surströmming som håller till i Tynderö, fem mil norr om Sundsvall.
- Vi är en av de största i Sverige på det här området och surströmmingen står för 25 till 30 procent av vår årsinkomst. Fisken dras upp ur Bottenhavet i området mellan Sundsvall och Hudiksvall och vi fångar den största delen i nät, berättar Magnus Persson, som har sin båt Brottsjö i Pitsund sommartid.
Fiskesäsongen för strömming till surströmmingstillverkningen är kort och pågår främst under april och maj.
Inkomstbortfall
- Tillgången är hygglig, även om man får kämpa vissa år. Finland har ett omfattande strömmingsfiske och drar upp 90 procent av fångsten i Bottenhavet, berättar Persson.
Giftlarmet som EU marknadsför ger Pitefiskarna inte mycket för.
- Det känns mycket märkligt. Fisken innehåller betydligt mindre gifter nu än under 70-talet och det är snarare så att EU sänkt gränsvärdena. De små mängder surströmming som vi äter påverkar oss knappast och alternativ mat ger andra typer av hälsoproblem, säger Magnus Persson.
Inkomstbortfallet som ett totalförbud mot surströmming skulle innebära är betydande, men bröderna Persson skulle klara sig ändå.
Nyttan överväger
- Vi får väl övergå till att fiska annat. Men att äta surströmming är en tradition och ett av de få festtillfällen vi har i Norrbotten. Jag äter själv surströmming fyra, fem gånger per år och tror i grund och botten att nyttan med fet fisk överväger gifterna som eventuellt finns, säger Magnus Persson.
Tror du konsumenterna påverkas av ett sådant här giftlarm?
- Naturligtvis. När media pumpar med rubriker om gift har vi fiskare ingenting att sätta emot. Vi är dåligt organiserade och har inget organ som kan sprida positiv
information, säger Persson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!