Förra året stod Chemrecs förgasningsanläggning för svartlut, som ska producera Bio DME-bränsle, klar och nu vill Energitekniskt centrum (ETC) att det också byggs en anläggning för produktion av DME byggd på skogsrester.
- En anläggning som skulle kunna kopplas ihop med den nuvarande förgasningsanläggningen. Det finns synnergieffekter, sade ETC:s nye vd Magnus Marklund vid en pressträff igår.
Finansiering
Under två år har ETC, i samverkan med Sveaskog, Smurfit Kappa, LTU och Infjärdens värme (som byggt förgasningsanläggningen invid Smurfit Kappa), drivit ett projekt som handlar om att ta hand om skogsrester och förvandla dem till DME-bränsle för fordon.
Projektet har finansierats av Energimyndigheten.
Magnus Marklund pekar på att i ett läge där enbart 50 procent skog tas tillvara vid skogsavverkningar, är det intressant att utveckla metoder för att ta hand om de restprodukter som blir kvar i skogen. Eller ta hand om den bark som blir över hos exempelvis Smurfit Kappa i samband med att timret passerar renseriet.
Äger patentet
- Regeringen har satt ett djärvt mål att senast 2030 ska den svenska fordonsflottan vara fossilfri. Detta är ett bra steg på den vägen, säger ETC:s vd, som pekar på projektet som ett unikt samarbete mellan samhälle, industri och myndighet.
Enkelt beskrivet handlar tekniken om att skogsresterna mals ned till ett fint pulver som blåses in i en förgasningsanläggning där man tillsätter syrgas.I processen utvinns syntesgas, en process ETC provkört i 100 timmar i den "minianläggning" som Infjärdens värme byggt invid Smurfit Kappa.
Anläggning i Piteå
- Till skillnad från den förgasningsanläggning vi byggt tidigare, äger vi patentet på tekniken, säger Per Westerberg vid Infjärdens värme.
Per Westerberg vill, tillsammans med bolagets "seniorrådgivare" Tord Jonsson, se en anläggning i Piteå inom fem år. En investering på en-två miljarder där anläggningen kan placeras invid Smurfit Kappa, men också någon annanstans.
Magnus Marklund säger att blir anläggningen en enhet med en kapacitet på 200 Mwh kan den producera 500 ton DME per dygn.
Han och Fredrik Weiland vid ETC uppger att just nu sammanställs resultaten av provkörningarna, sedan går parterna vidare med processen.
Per Westerberg säger till PT att byggs anläggningen blir det ett gigantiskt projekt.
- Så stort att vi håller på att bilda ett särskilt bolag för energi. Det blir klart under året.