Han var kommunpolitiker i Piteå i 25 år, varav tio år som gruppledare för Centerpartiet. Som landstingspolitiker blev det totalt tolv år, varav fyra år som oppositionslandstingråd.
Tappat glädjen
Men nu har Erik Berg beslutat sig för att lämna även sin plats som landstingsfullmäktigeledamot för Piteå älvdal.
- Ett drygt år har jag funderat, det här är ju ingenting man beslutar över en natt, säger han till PT.
Han menar att han under den senaste tiden tappat både glädjen och motivationen - i alla fall för att jobba med Centerpolitik. I och med det har också kraften försvunnit.
- Jag har inte glöden och motivationen längre så jag ställer min plats till förfogande till någon som har det. Svårare än så är det inte.
Inte på plats
När det formella beslutet tas av landstingsfullmäktige i dag att han lämnar sin plats är han inte på plats.
- Jag har varit borta ganska mycket den senaste tiden, jag har känt mig obekväm i Centergruppen, säger Erik Berg som menar att det krävs ett starkt ledarskap i en grupp. Något han delvis saknat och som lett till inbördes stridigheter.
- Det vill jag inte vara med om längre.
Erik Berg lämnar också sitt uppdrag som en av Centerpartiets två nämndemän i förvaltningsrätten i Luleå. Detta med bakgrund av avslöjande i media om att när förvaltningsdomstolarna ska fatta beslut om någon ska ha psykiatrisk tvångsvård eller ej, går rätten i stort sett alltid på chefsöverläkarens bedömning.
"Känts jobbigt"
De enskilda individerna har inte mycket att sätta emot.
- Från polisyrket är jag van vid att det görs grundliga utredningar, så det har känts jobbigt för mig, säger Berg som ifrågasätter om man i överhuvudtaget ska ha politiskt valda representanter i domstolar.
- Där bedrivs heller ingen politik.
Erik Berg är 67 år och sedan en tid pensionerad polis.