Olyckan inträffade när en 31-åring från södra Sverige föll tolv meter från en fast monterad stege inne i vindkrafttornet. Han omkom trots att han använde säkerhetssele.
Kammaråklagare Åse Schultz i Östersund uppger att det finns misstanke om arbetsmiljöbrott eftersom det var fel på den skena som höll fast mannens säkerhetssele.
- Därför har jag inlett förundersökning där polisen inlett förhör med bland annat arbetsledare, säger hon.
Brister i säkerhet
Tyska energijätten Enercon, som är byggherre vid projektet i Jämtland och som monterar vindkraft i Markbygden, har anställt ett 50-tal norrbottningar och efter olyckan riktar en del av dem skarp kritik emot Enercon för att tumma på säkerheten.
"Enercon fullständigt skiter i arbetslagar som reglerar hur man får jobba i Sverige. När jag exempelvis ville köpa in riktigt klassade fallselar fick jag besked att det var för dyrt", skriver en person i mejl till PT.
Ingen säkerhetssele
En annan anonym person i personalen anser att högt arbetstempo vid de gigantiska tornen går ut över säkerheten.
- Och jag har personligen sett att när lyftkranen hissar upp det maskinhus som sitter längst upp på tornet står folk under lyftet, det måste strida emot säkerhetsföreskrifterna!
Han uppger också att när montörer monterat ett jättelikt elskåp fyra-fem meter ovan mark inne i tornet har det skett utan fallselar eftersom det inte applicerats fastsättninganordningar för selarna.
Flera fall
- Och det finns inte heller arbetsmiljöbeskrivningar för vilka metoder som ska användas vid monteringarna. Det gäller också när vi arbetat med att sträcka vajrar som stagar upp tornet invändigt. Det sker längst ned i tornets källare där vi använder en maskin som ska hissas upp emot ett tak i källarutrymmet.
- Vid flera tillfällen har den 50 kilo tunga maskinen fallit ned där personer stått några sekunder tidigare, säger PT:s uppgiftslämnare.
Han pekar också på att bolaget inte har tagit fram den arbetsinstruktion på svenska som krävs för att arbetet ska kunna utföras säkert.
Ingen utbildning
- Något som huvudskyddsombudet påpekat, men det har inte hänt något, säger Enercons montör, som uppger att när han arbetar inne i de drygt hundra meter höga tornet används en vajerhiss.
- En hiss vi monterat själva, men vi fick ingen information eller utbildning hur vi skulle göra det, säger montören.
Han säger också att Enercon ger lägre löner jämfört med konkurrenter.
- Företaget betalar cirka 22 500 kronor i grundlön medan exempelvis Vestas betalar sina montörer cirka 29 000. Dessutom får vi arbeta 60 timmar i veckan inklusive planerad övertid. Efter en tvåveckors arbetsperiod är vi lediga en vecka, men då tvingas vi använda den planerade övertiden för att få ut den lediga veckan. Jag har aldrig hört att något annat företag gör på det sättet, säger den Enerconanställde vindkraftsteknikern.
Letar nytt jobb
Han uppger också att folk som provanställts sex månader och som börjat engagera sig fackligt inte har fått fortsätta. Nu letar han nytt jobb hos något annat vindkraftföretag.
Ingemar Norlén vid Arbetsmiljöverket i Östersund säger att verket utreder olyckan i Hammerdal och han pekar på att senaste året har det hänt flera olyckor i Jämtland där kranar vält i samband med lyft, och just Enercon var tidigare inblandad i en fallolycka på Gotland.
- Vindkraftbyggen är riskfyllt där tempot är högt. Därför tittar vi särskilt just nu på den sektorn, säger arbetsmiljöinspektören.