Som PT tidigare berättat vill Migrationsverket hyra bostäder av Piteå kommun som komplement till anläggningen i Boden.
Migrationsverket tecknar inga avtal med Piteå, men vill ändå få klartecken om att kommunen ställer sig positiv till att ta emot de asylsökande flyktingarna innan man går vidare.
Och under gårdagens fullmäktige sa också alla partier i fullmäktige enhälligt "ja" till att erbjuda asylboenden, initialt cirka 60-70 platser (men sedan kommer troligen myndigheten att även att hyra bostäder av privata aktörer).
Man gav också Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning, NAV, i uppdrag att samordna kommunens arbete för att möjliggöra mottagandet. De boendeplatser man erbjuder finns i Långträsk, Lillpite och i Norrfjärden.
Solidaritet
Att kommunen ställer sig positiv handlar dels om den humanitära aspekten, dels om att man vill få fler invånare, framför allt fler utrikesfödda invånare.
- Det här handlar om solidaritet, sa Ferid Letic (S) som menar att kommunen ska "ta ansvar" - inte "ta emot". Det viktigast är att få människor att trivas och vilja stanna kvar, inte bara att fylla bostäder.
- Men är det verkligen en god tanke att placera människor i Långträsk, finns det inga andra alternativ? undrade Letic.
Migrationsverket har inga speciella krav när det gäller bostadsområdet som de asylsökande flyktingarna placeras i, men erfarenheter från andra kommuner visar på tre baskriterier på närmiljön som bör vara uppfyllda för att personernas vardag ska fungera. Det handlar om fungerade kollektivtrafik, livsmedelsbutik och bank, eller annan möjlighet att ta ut pengar.
"Går bra åka buss"
Åke Forslund (FP) menade att för att få de nyanlända att trivas och vilja stanna kvar är just de tre ovanstående faktorer viktiga.
- När det gäller Långträsk så vet jag inte om det är så lämpligt som bostadsort, menade han.
Stig Rönnbäck (S) ordförande i NAV, höll dock inte med.
- Det går jättebra att åka buss till och från Långträsk, sök information om hur det är att leva där, sa han och menade att även Långträskborna ställer sig positiva till att ta emot asylsökande.
Fullmäktige var dock enade om att det är viktigt att få de asylsökande att trivas, Helén Lindbäck (kd) menade att även församlingarna och föreningarna har ett viktigt ansvar i det.