"En depression kan drabba vem som helst"

Depression och psykisk ohälsa blir allt vanligare. Det är sjukdomstillstånd som kan drabba vem som helst, men det finns hjälp att få.- Många människor kommer tillbaka till livet efter behandling , säger Francisco Barca, chefsöverläkare inom vuxenpsykiatrin i Piteå.

Francisco Barca, chefsöverläkare inom vuxenpsykiatrin i Piteå, höll föredrag om psykisk ohälsa inför drygt 50 åhörare i Kyrkcenter.

Francisco Barca, chefsöverläkare inom vuxenpsykiatrin i Piteå, höll föredrag om psykisk ohälsa inför drygt 50 åhörare i Kyrkcenter.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2011-10-11 06:00

I går, 10 oktober, var det Världsdagen för mental hälsa. Det var också startskottet för en vecka när psykisk ohälsa ska uppmärksammas och diskuteras runt om i Norrbotten. Det är tredje året i rad som temaveckan "Ingen fara, det är bara något psykiskt" arrangeras för att sprida kunskap och förändra attityder.

Bakom temaveckan står landstinget, kommunförbundet och nätverket Nationell samverkan för psykisk hälsa. Nytt för i år är ett samarbete med skolorna och på Strömbacka kommer eleverna att få lyssna till föreläsningar om psykisk ohälsa.

Depressioner
Temaveckan i Piteå inleddes med en föreläsning av chefsöverläkaren Francisco Barca på Kyrkcenter. Han berättade om hur man diagnostiserar, behandlar och rehabiliterar inom den moderna psykiatrin. Depressioner var ett av många ämnen som diskuterades.

- Depressioner är vanliga och kan drabba vem som helst, men det finns mediciner och terapeutiska åtgärder för de flesta. Det är dock oerhört viktigt att upptäcka en depression så tidigt som möjligt och inleda behandling som lindrar symptomen, säger Francisco Barca.

Chefsöverläkaren berättar om människor i chefspositioner som på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa kan glömma bort var de parkerat sin bil eller lösenord till kodlås och datorer.

- Hos äldre människor kan det vara svårt att skilja på djup depression och demens. När behandlingen inleds kan minnesstörningar och koncentrationssvårigheter släppa och patienten kan komma tillbaka till livet igen, säger Barca.

Lida av ångest
En deprimerad människa kan lida av ångest, minskat emotionellt engagemang, livsleda, oföretagsamhet, nedsatt aptit och sömnstörningar.

- Om man lägger ihop alla symptom så förstår man vilken svår sjukdom det är. Hamnar man i djup depression, ett melankoliskt tillstånd, är det mycket allvarligt och akut behandling är nödvändig, säger Francisco Barca.

Enligt chefsöverläkaren finns det mycket att göra preventivt, men han saknar en viktig indikator - värnplikten.

- När man började göra lumpen klarade personer som led av psykisk ohälsa inte av pressen. Försvarsmaktens psykologer skrev ibland några rader och rådde oss att titta på dem. I dag finns inte den möjligheten kvar, säger Francisco Barca.

FAKTA Depression

Psykisk störning där stämningsläget är markant sänkt och där nedstämdheten inte är enbart tillfällig och inte kan anses vara fullt förklarlig genom negativa livshändelser.

Personen plågas av tungsinne, nedvärderar sig själv, ser inget riktigt positivt i sitt liv och saknar förhoppningar inför framtiden.

Symtomen är ofta mest plågsamma på morgonen. Sömnstörningar är vanliga, liksom aptitlöshet, matthet, muskelvärk och andra symtom av kroppslig karaktär. Vid mycket djup depression, som kan kallas melankoli, förekommer livsleda och självmordstankar.Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om