PT redogjorde i gårdagens tidning för Naturvårdverkets beslut att inte sätta käppar i hjulen för de 314 verk som ska byggas och där arbetena redan påbörjats.
Att verken kommer innebär inte att det blir någon betongtornfabrik på Haraholmen.
- Det är inte aktuellt i dagsläget. Ska en sådan byggas måste det göras beräkningar utifrån behov i hela Skandinavien, säger Isak Lindqvist, som förklarar att enbart en första etapp i Markbygden inte räcker för att motivera en tornfabrik i Piteå.
- Detta bygger på ett förväntat produktionsbehov där beslutet tas i Tyskland. Men i dag förs inga diskussioner om betongtornfabriken, säger regionchefen.
Rullar på
Annars rullar arbetet redan på i Markbygden där det finns en exakt tidsplan för framväxten av den kommande vindkraftsparken.
De 314 verken placeras i nybildat bolag, Skogberget AB, som redan gjort upphandlingar med underleverantörer.
Gången är att i höst görs geotekniska undersökningar i området. Därefter inleds arbeten med vägbyggen och att gjuta kranplattformar där kranarna som gör lyften står.
Det kommer också att avverkas skog. Bygget av de 314 verken sker i etapper där del ett består av 36 verk.
- Där börjar vi gjuta fundamenten till våren. Det görs på plats där vi antingen tar betong från leverantörer i regionen, eller sätter upp en station som tillverkar betongen på plats, säger Isak Lindqvist.
Torn från Malmö
Tornbyggena inleds i maj där en del av tornen levereras från Enercons ståltornsfabrik i Malmö.
- Det blir så kallade hybridtorn. De första 60-80 metrarna består av betong, resten är stål, säger Isak Lindqvist.
Efter det lyfts maskinhus och vingar på. Verken i Skogberget kommer att bli 150 meter höga (mätt från rotorbladet längst upp) där varje verk kommer att producera 2,3 megawattimmar, Mwh.
- Totalt kommer parken att producera 83 MWh per år vilket motsvarar el till 10 000 villor, säger Enercons regionchef.
De första av de 36 verken kommer att driftsättas sommaren 2013, sedan kommer samtliga att vara i drift vid årsskiftet 2013/2014.
Isak Lindqvist säger att Enercon/Svevind gör investeringen trots att marknaden dämpats, vilket tvingat Enercon att säga upp 60 anställda i Malmö.
- Vi minskar produktionskapaciteten, men samtidigt betyder projektet i Markbygden att vi kan flytta hela installationsavdelningen till Piteå, säger Isak Lindqvist.
Han pekar på att i dag har Enercon 35 anställda i Piteå. I och med att Markbygden projektet går igång ökar antalet till 60.