Elkonsumenterna får stå för notan

I mars gav regeringen sitt klartecken för bygget av en av världens största vindkraftsparker i Markbygden, Piteå kommun. För finansieringen står bland annat de svenska elkonsumenterna via elcertifikatavgiften. I förlängningen blir det också elkunderna som betalar för de stamnätsutbyggnader som krävs, och för det ökade behovet av reglerkraft. I en serie artiklar synar PT elkonsumenternas nota för vindkraften i Markbygden.

Vindkraftverk under uppbyggnad vid Dragaliden. Livslängden för ett vindkraftverk är ungefär 20 år. Elcertifikaten blir ett välkommet tillskott för att täcka upp för de höga investeringskostnaderna.

Vindkraftverk under uppbyggnad vid Dragaliden. Livslängden för ett vindkraftverk är ungefär 20 år. Elcertifikaten blir ett välkommet tillskott för att täcka upp för de höga investeringskostnaderna.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2010-07-05 06:00

Osynlig på elfakturan. Vi betalar ändå. Via elcertifikatavgiften är alla vanliga elkunder med och finansierar storsatsningen på vindkraft i Markbygden utanför Piteå.  Kostnad: upp till 16 miljarder kronor per år.

År 2007 försvann posten "elcertifikatavgift" från elfakturan. Men det betyder inte att vi elkunder har slutat att betala för att det ska produceras mer grön el i Sverige. Vindkraftsbygget i Markbygden är exempelvis helt beroende av subventioner via elcertifikatsystemet (se faktaruta på sidan 8).
- Så pass låga elpriser att det lönar sig att bygga vindkraftsparker har vi inte och ser vi inte framför oss heller, säger Niclas Damsgaard, ekonomie doktor med fokus på elmarknaden.
8-12 terawattimmar per år
Vindkraftsparken i Markbygden beräknas, fullt utbyggd, producera 8-12 terawattimmar per år. Med ett certifikatpris på 150-500 kronor per styck, kommer Markbygden Vind AB att via elcertifikatsystemet kunna räkna hem mellan 1,2 och 4 miljarder kronor per år vid en produktion av åtta terawattimmar per år. Vid en årsproduktion på 12 terawattimmar kan subventionen via elcertifikat bli mellan 1,8 och 6 miljarder per år. I ett extremfall med certifikatpriser på 1 000 kronor styck, kan subventionen bli 12 miljarder per år. Enligt Energimyndigheten kan en sådan situation uppstå om utbyggnaden av förnybar el sinkas, exempelvis på grund av otillräckliga elnät.
Niclas Damsgaard är inne på samma linje.
"Hur högt som helst"
- Om det blir flaskhalsar i utbyggnaden kan priset mycket väl sticka iväg upp till 500 eller 1 000 kronor, ja då kan priset bli hur högt som helst, säger han.
Förra året utfärdades totalt drygt 15,5 miljoner elcertifikat i Sverige. En fullt utbyggd vindkraftspark i Markbygden skulle vara berättigad till 12 miljoner certifikat.
- Det är klart att det blir en betydelsefull aktör som definitivt kan ha påverkan på priset, eftersom en stor del av de elcertifikat som ska bli tillgängliga för marknaden kommer därifrån. De kan välja att hålla tillbaka sina certifikat. Då kan priserna sticka iväg ordentligt, säger Niclas Damsgaard.
Moms på 25 procent
Momsen på elcertifikat är
25 procent. Dessutom tar elhandlarna ofta ut lite extra för att bland annat täcka de administrativa kostnaderna för handeln med elcertifikat. Påslaget kan i genomsnitt uppskattas till 10 procent av elcertifikatpriset, enligt Energimyndighetens rapport "Konsekvenser för elkunden av en höjd ambitionsnivå i elcertifikatsystemet".
Inklusive moms och elhandlarnas påslag beräknas de svenska elkunderna betala mellan 1,6 och 5,4 miljarder kronor per år vid en åtta terawatts utbyggnad i Markbygden. Vid en årsproduktion av 12 terawattimmar skulle kostnaden för kunderna bli mellan 2,4 och 8 miljarder per år. I extremfall drygt 16 miljarder, räknat på ett elcertifikatpris på 1 000 kronor.
Flera personer som PT har varit i kontakt med på Energimyndigheten, är tveksamma till att elcertifikatystemet skulle hålla för en utbyggnad av 12 terawattimmar i Markbygden. I sådana fall skulle systemet möjligen behöva göras om.
"Höga ambitioner"
- Med stödet som finns i dag kan Sverige bygga någonstans mellan 14 och 16 terawattimmar förnybar elproduktion utöver den som finns i dag. Om Markbygden byggs så kommer den att ta upp en stor del, vilket ger lite utrymme för annan förnybar el, säger Martin Johansson, handläggare på Energimyndigheten.
Förra året producerades det totalt ungefär 2,5 terawattimmar vindkraft i Sverige. Enligt Martin Johansson finns planer på ytterligare 40-50 terawattimmar.
- Det finns väldigt mycket höga ambitioner, säger han.
Den största vindkraftsparken i Sverige i dag är havsbaserade Lillgrund i Öresund. Den producerar 0,3 terawattimmar per år.

FAKTA Elproduktionskostnad öre/kWh el

Kolkraft Kärnkraft Biobränsle Vindkraft Vattenkraft
Exklusive elcertifikat 44,0 27,1 67,0 47,3 25,0
Inklusive skatter,
utsläppsrätter och elcertifikat
- elcertifikatpris 150 kronor 61,4 33,0 53,4 34,6 18,9
- elcertifikatpris 500 kronor 61,4 3,0 23,8 5,0 - 3,7
Källa: Elforsks beräkningsmodell


FAKTA Så funkar elcertifikaten
Producenter av förnybar el (vindkraft, viss vattenkraft, vissa biobränslen, solenergi, geotermisk energi, vågenergi och torv i kraftvärmeverk) får ett elcertifikat av staten för varje producerad megawattimme.
Samtidigt är alla elhandelföretag och vissa elanvändare skyldiga att köpa en viss andel elcertifikat, beroende på hur mycket el de säljer.
Den 1 mars varje år redovisar elhandlarna hur mycket el de har sålt. Senast den 31 mars ska de ha tillräckligt med elcertifikat för att uppfylla sin kvotplikt. Den 1 april annullerar Svenska Kraftnät certifikaten. Saknas det då certifikat, får elhandlarna betala en kvotpliktsavgift på 150 procent av medelpriset på elcertifikat ett år bakåt i tiden.
Kvotens storlek varierar för varje år. Då kvoten höjs ökar efterfrågan på elcertifikat. I och med försäljningen av elcertifikat får producenterna av grön el en extra intäkt utöver den från elförsäljningen.
Anläggningar som tagits i drift efter systemets införande år 2003, har rätt till elcertifikat i 15 år. Dock längst till och med år 2035.
Tidigare redovisades elcertifikatavgiften separat på elfakturan. Men den 1 januari 2007 överfördes betalningsansvaret för elcertifikat från konsumenten till elhandlaren. Därmed ingår nu kostnaden för elcertifikat i elpriset som handlarna tar ut av sina kunder. År 2009 låg denna kostnadsandel på 4-6 procent beroende på typ av elkund.

FAKTA Elkundernas kostnad för Markbygden
I rapporten "Konsekvenser för elkunden av en höjd ambitionsnivå i elcertifikatsystemet", kalkylerar Energimyndigheten med att priset på elcertifikat i framtiden kommer att ligga på 150-500 kronor.
Vid en energiproduktion på 8 TWh/år blir subventionen till Markbygden då mellan 1,2 och 4 miljarder kronor per år.
Myndigheten har också räknat på ett extremfall med 1000 kronor per certifikat. Subventionen till Markbygden blir då 8 miljarder per år.
Vid en energiproduktion på 12 TWh/år kan subventionen från elcertifikat bli mellan 1,8 miljarder per år och 6 miljarder per år. I extremfallet 12 miljarder per år.
Elkundens kostnad för elcertifikat kan delas upp i inköpskostnad, moms och transaktionskostnader hos elleverantören.
Räknat på ett certifikatpris på 150-150 kronor plus moms och ett påslag på
10 procent, blir kostnaden för kunderna mellan 1,6 och 5,4 miljarder per år vid en årsproduktion av 8 TWh. I extremfall 10,8 miljarder per år.
Vid en produktion av 12 TWh blir kostnaden för kunderna mellan 2,4 och 8,1 miljarder per år. I extremfall 16,2 miljarder.
Fotnot: Beräknat på 25 procents moms för alla kunder.

FAKTA Höjd kvotplikt
I maj i år beslutade riksdagen om nya kvoter i elcertifikatsystemet. Allt för att uppnå det nya målet om 25 TWh förnybar el i Sverige år 2020, jämfört med 2002 års nivå. (Det tidigare målet var 17 TWh till år 2016). Kvoterna för åren 2013-2030 justeras och systemet förlängs till och med år 2035.
År 2020 når kvoterna sin högsta nivå. "Om detta skulle sammanfalla med ett extremt högt elcertifikatpris på 1 000 kr skulle kostnaden för en elkund kunna bli 27 öre/kWh inkl. moms", skriver Energimyndigheten i rapporten "Konsekvenser för elkunden av en höjd ambitionsnivå i elcertifikatsystemet".
Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet. De vill att kvoterna justeras mot ett mål om minst 30 TWh förnybar el år 2020 och minst 55 TWh 2030.
Riksdagen har även fattat ett inriktningsbeslut om att elcertifikatsystemet bör utvecklas för att omfatta fler länder. Inriktningen är att en gemensam marknad med Norge bör etableras med start den 1 januari 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om