Elisabeth Marklund ser äntligen lite hopp
"Äntligen" säger Elisabeth Marklund, undersköterska på Norrgården, om forskaren Mats Thorslunds slutsats. I ett brev till Socialstyrelsen kräver också hon att det införs en grundbemanning inom demensvården som inte får underskridas.
Undersköterskan Elisabeth Marklund har länge agiterat för ökad bemanning inom demensvården. Här från ett kommunfullmäktigemöte tidigare i år. (Arkivbild)
Foto: Maria Johansson
I samband med att Socialstyrelsen skulle ta fram nya riktlinjer skrev även hon ett brev på krav om minimibemanning, detta med hjälp av fler undersköterskor på demensboenden i Piteå kommun.
- Så den här forskarens synpunkter kunde inte komma mer lägligare, säger Marklund som även är medverkar i SVT:s "Uppdrag Granskning" nästa veckan angående den bristande bemanningen inom demensvården.
Inte kunskapsbrist
- Alla undersköterskor borde resa sig upp och protestera! Vi kan inte längre garantera en god och säker omvårdnad om de dementa. Det är inte kunskapen som brister utan handlar om att vi är för få. Vi måste få en grundbemanning som helt enkelt inte får underskridas, säger Marklund.
I sin brev till Socialstyrelsen skriver Marklund att svårt demenssjuka personer ofta blir
aggressiva, irriterar sig på vandra och ryker ihop. Detta har lett till vridna och fasthållna armar med värk och blåmärken som följd, knuffar och slag som resulterat i hjärnskakning och frakturer.
- Därför är det ju så oerhört viktigt att det finns tillräckligt med personal som kan avstyra, ingripa och avvärja, menar Marklund.
Helt utan personal
I dag jobbar man ofta två personer på ett demensboende (med åtta-femton boende) under dagtid, men behöver en dement person i rullstol hjälp måste båda två hjälpas åt och då lämnas de övriga ensamma, bråk kan uppstå och någon blir skadad.
Marklund menar därför att minimibemanningen bör vara tre anställda på ett boende med rullstolsburna.
Under natten vill hon och hennes kollegor i vart fall se en anställd på varje "låst" avdelning. I dag är demensavdelningarna helt obemannade.
Etiskt oförsvarbart
"Tyvärr är verkligheten den att när vi har haft fullbelagt och kommit på morgonen så har vi mötts av hel eller halvnakna dementa av olika kön som vandrat omkring i korridoren. På golven har det legat kiss och bajs. Det är etiskt oförsvarbart att låta de dementa utsättas för en sådan förnedring genom att det inte finns personal på plats" skriver Marklund till Socialstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!