- Processen är i full gång, men än återstår ett rejält arbete. Vårt mål är att kunna sjösätta ett förslag i samband med skolstarten till hösten, säger rektor Anders Öqvist som leder arbetet.
PT har i ett flertal artiklar berättat om de förändringar som berör grundsärskolan.
Ett nytt regelverk innebär exempelvis att elever som inte har en utvecklingsstörning ska gå i vanlig skola från och med den första juli.
Ny fas
Nu inleds nästa fas som i huvudsak omfattar den kommunala grundskolan och det förändringsarbete som här kommer att ske utifrån den nya skollag som antagits.
Enligt Anders Öqvist är det i dagsläget alldeles för tidigt att presentera hur omorganisation och/eller hur förändringsarbetet kommer att se ut.
- Vi är som jag sa, igång med processen. Vi är en grupp som består av personal och tjänstemän som tittar på det här utifrån ett gemensamt grundskoleperspektiv. Målet är att hitta en bra och övergripande struktur, säger Anders Öqvist.
I detta arbete försäkrar han att samtliga inblandade lyfter på alla stenar.
- Arbetsgruppen kommer att titta på alla förslag som kommer från samtliga berörda enheter. Tanken är att gruppen i sin tur bollar tillbaka tankar och idéer. På så sätt hoppas vi kunna hitta en struktur som passar utifrån skollagens förändringar.
Tungt
Elevperspektivet kommer att ha en tung roll i arbetet.
- Absolut. Det gäller att hitta bra vägar, säger Öqvist.
Eftersom förändringsarbetet i första hand omfattar grundskolans årskurser ett till nio, kommer allt att ses över. Inte minst en rejäl översyn och kartläggning av elever som är i behov av olika former av stöd.
Framåt senare delen av våren hoppas Anders Öqvist att det finns förslag som tagit fastare former.
- Alltid svårt detta med att följa ett särskilt tidsschema. Vi räknar med och hoppas kunna sjösätta ett resultat av arbetet till höstterminen. Sen kan vi alltid gå in och komplettera eller justera detta.