I dag består Elevhälsan inom Piteå kommuns grundskolor av 14,5 tjänster - 6,3 kuratorer och 8,2 skolsköterskor. Nu vill dock barn- och utbildningsnämnden förstärka verksamheten och det kan bli möjligt med hjälp av statliga medel.
625 miljoner
- Regeringen tycker att Elevhälsan är viktig och bedömer att den behöver förstärkas. Därför satsar staten via Skolverket 625 miljoner kronor på personalförstärkningar under en fyraårsperiod, berättar Elice Ökvist, verksamhetschef för Elevhälsan inom Piteå kommuns grundskola.
De statliga pengarna får landets kommuner söka och Piteå är en av många som tagit den chansen.
- Vi söker pengar för 2,7 årsarbetare - en psykolog, en skolsköterska, 50 procent sjukgymnast och 20 procent kurator. Om Piteå kommun beviljas statliga medel innebär det 250 000 kronor per heltidstjänst - övrig del måste kommunen stå för, säger Ökvist.
Stort psykologbehov
Totalkostnaden för personalförstärkningen landar på drygt 1,3 miljoner kronor. Förhoppningen är att 675 000 kronor betalas av staten och får Piteå kommun inga pengar så blir det troligen ingen förstärkt Elevhälsa.
- Statsbidraget är en förutsättning för personalförstärkningen. Man kan söka pengar tre gånger och får vi inget bidrag i år får vi lyfta frågan en gång till. När statsbidraget upphör måste kommunen finansiera förstärkningen på egen hand, säger Elice Ökvist.
Enligt verksamhetschefen är behovet av en psykolog stort.
- Vi köper in externa psykologtjänster för 500 000 kronor per år. Jag får signaler om att behovet av psykologkonsultationer ökar och upplever att rektorerna håller med om det, säger Ökvist.
Svenska balettskolan
Den 50-procentiga sjukgymnasttjänsten ska, om den blir av, helt vikas åt Svenska balettskolan.
- I utredningen om den nya dansutbildningen har man gjort bedömningen att eleverna behöver en förstärkt Elevhälsa. Svenska balettskolan finns på tre ställen i landet och i Stockholm har man i dagsläget 85 procent sjukgymnast på 185 elever, säger Elice Ökvist.
I samband med den planerade personalförstärkningen är tanken att göra om skolsköterskornas tjänster från uppehållstjänster till semestertjänster.
- Skolsköterskorna har mycket administrativa arbetsuppgifter och tanken är att de ska göras när eleverna är lediga från skolan. Nu ska vi bara vänta och se om vi får något statsbidrag och beslut om detta ska fattas i maj månad, säger verksamhetschefen.