För att motbevisa myterna använde Jonathan Möller sig av statstik över invandring och över antalet anmälda våldsbrott. Han förklarade att eftersom påståendet om massinvandring inte innehåller någon fakta kan egentligen vad som helst vara massinvandring.
- Men av alla människor som lämnar allt de äger och flyr över halva, kanske hela jordklotet för att hamna i Sverige, så är det ungefär en tredjedel som får ja på sin asylansökan, sade han.
Det tog han i relation till de två tredjedelar som får nej.
- Då är det massavvisning definitivt, tyckte han.
Våldsbrottsstatistik
Den andra myten han tog upp handlade om kriminalitet och han förklarade att det finns dem som skyller kriminaliteten i vårt samhälle på invandringen. För att motbevisa det visade han våldsbrottsstatistik per 100 000 invånare som inträffade under 2011.
Han tog upp stadsdelen Rosengård i Malmö som ett exempel. Mytbildningen, menade han, är att här råder hög kriminalitet. Han pekade på undersökningar som visar att folk känner sig mest otrygg här. Statistiken visar att som mest inträffade 200 våldsbrott under en månad och som minst 100. Andra stadsdelar han tar upp är Malmö centrum där det inträffade som minst 200 våldsbrott i månaden och som mest 350. Norrmalm i Stockholm, å andra sidan, anses ofta spegla en helt annan verklighet än vad Rosengård gör. Där uppger folk att de känner sig trygga, men där inträffade det som minst 350 brott i månaden och som mest 500.
- Man vill peka på Rosengård för att få det rasistiskt och minst tryggast i Sverige, men folk känner sig tryggast på Sveriges farligaste plats. Någonstans har det blivit tvärtom, sade han.
- 80 procent av brotten begås av män. Ska vi sätta alla män, sådana som mig, i fängelse i förebyggande syfte, sade han.
Våga ifrågasätta
Genom föreläsningen speglade myterna vad konsekvensen av rasism och tolerans gör i samhället och han berättade historier om hur personer fått stå till svars bara på grund av deras utseende och ursprung.
- Om ni stöter på rasism i vilken form som helst, då vill jag att ni sätter ner foten och säger "vad menar du", våga ifrågasätta. Det är upp till oss vilket samhälle vi vill ha, sade han avslutningsvis.