Elever lider av huvudvärk

Nära tre fjärdedelar av eleverna i landet har ont i huvudet minst en gång i veckan. Det framgår av en studie gjord under skoltid på elever från årskurs 6 till 9 i grundskolan och gymnasiets år två. I Piteå är situationen något bättre.

Pia Öhlund är skolsköterska vid Pitholmsskolan. Hon möter ofta elever som klagar över huvudvärk. "Det finns ett stort skuggtal också", säger hon.

Pia Öhlund är skolsköterska vid Pitholmsskolan. Hon möter ofta elever som klagar över huvudvärk. "Det finns ett stort skuggtal också", säger hon.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ 2012-02-11 06:00

Var tredje elev uppger att de har huvudvärk varje dag.

I en enkätundersökning som genomförts bland elever i årskurserna 7 och 9 i Piteå kommun, är siffrorna höga, men lägre än för riket i övrigt.

Här säger 42 procent av de knappt 500 tillfrågade eleverna att de vid frågetillfället haft huvudvärk den senaste veckan. Fler flickor än pojkar.

Ingen överraskning
Resultatet av studien kommer inte som någon direkt överraskning för skolsköterskor i Piteå kommun.

- Jag möter så gott som dagligen elever med det här problemet, säger Linnea Mukka, skolsköterska vid Christinaskolan i Piteå.

Precis som kollegan Pia Öhlund vid Pitholmsskolan har de en klar uppfattning vad det beror på.

- Det handlar naturligtvis om slarv med mat och sömn, säger hon.

Hoppar över
Dåliga frukostvanor samt att eleverna hoppar över lunchen är två vanligt förekommande förklaringar.

- Ungdomarna har svårt komma i säng vilket leder till att de sover länge på morgnarna och hamnar då i tidsnöd vilket för med sig att de inte får i sig den viktiga frukosten, säger Linnea Mukka.

Att skolungdomarna har svårt komma i säng på kvällen upplever hon beror helt på ökade datorvanor.

- I dag är ungdomarna uppkopplade nästan jämt. Antingen via dator eller så mobiltelefon, säger skolsköterskan.

Slarv med sömn och kost är alltså de två främst bidragande orsakerna till att eleverna dras med huvudvärk. Med det finns ytterligare en faktor som skulle kunna bidra till att minska problemen.

Inte barnens fel
- Rörelse, säger Linnea Mukka.

- Vi är ju alla curlingföräldrar. Tiden gör att vi många gånger erbjuder oss skjutsa barnen istället för att de går eller tar cykeln, säger Pia Öhlund.

Därför anser hon inte att det är barnens fel.

- Absolut inte. Det är vi föräldrar som många gånger tänker fel.

Rutiner och regler anser båda är bra när det gäller att undvika återkommande huvudverk.

- Jag brukar rekommendera att ungdomarna börjar planera sitt sänggående redan vid 21.30-tiden. Nio, tio timmars sömn behöver de, säger Linnea Mukka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om