Elever kan få bärbara datorer

En stor datorsatsning är på gång i Piteå kommun. Det handlar om att utrusta högstadie- och gymnasieeleverna med egna, bärbara datorer. Något som kan bli verklighet redan hösten 2014 om finansieringen blir klar.

Piteå kommun ser över möjligheten att låta eleverna på främst gymnasiet få egna bärbara datorer att kunna använda både på skolan och hemma.

Piteå kommun ser över möjligheten att låta eleverna på främst gymnasiet få egna bärbara datorer att kunna använda både på skolan och hemma.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2013-02-08 06:00

Allt fler kommuner runt om i landet satsar på att ge sina elever egna, bärbara datorer eller surfplattor som en del av undervisningen i skolan och hemma. Datorer som eleverna inte betalar någonting för och sedan har möjlighet att köpa loss efter tre år.

I Piteå kommun är ännu inga beslut tagna i frågan, men Kommunstyrelsen har gett Barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att ta fram ekonomiska modeller för hur finansiering av en sådan datasatsning skulle kunna se ut.

Leasas
I första hand till gymnasieeleverna - i andra hand till eleverna i årskurs sju till nio.

- Det är väldigt bra och ligger helt i vår linje! Jag har goda förhoppningar om att det ska bli en enighet kring detta och att det ska gå igenom, säger Lage Hortlund (M) ledamot i Barn- och utbildningsnämnden.

Han konstaterar att idén var något som den borgerliga alliansen i Piteå, redan 2010 föreslog i sin skuggbudget.

Då hade man som förslag att datorerna skulle leasas och räknade ut att det skulle kosta cirka 3 000 kronor per dator och år.

Som före detta samhällslärare ser han den bärbara datorn eller surfplattan som en stor fördel i undervisningen för eleverna.

- Särskilt i ämnet samhällskunskap där ju datorn är en enorm guldgruva för information för eleverna!

Beslut senare
I rapporten "Individuella datorer" ges två olika förslag på hur satsningen skulle kunna sjösättas från hösten 2014. Både med sina respektive för- och nackdelar. Dels kan man göra det successivt och börja med eleverna i årskurs sju och årskurs ett på gymnasiet, dels kan man ge alla elever - både på högstadiet och gymnasiet varsin dator på en gång.

När det gäller finansieringen ligger det närmast till hands att kommunen leasar datorerna, fullt utbyggt skulle det innebära en kostnad på cirka 10,4 miljoner kronor per år (med även lärarnas datorer inräknade). Eller cirka 3 200-3 600 kronor per dator/år.

Rapportens slutsats är dock att Barn- och utbildningsnämnden inte på egen hand kan ta fram ekonomiska modeller för finansiering.

Ruth Rahkola, ordförande i BUN, menar att nämnden "inte äger frågan" och skickar i och med detta tillbaka rapporten till Kommunstyrelsen.

- Den dag vi vet vilka medel vi får för datorsatsning kommer vi också att besluta var satsningen ska ske, alltså om det ska börja i sjuan eller på gymnasiet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om