De separerade föräldrarna ansökte om kostnadsfri skolskjuts till sin son på grund av växelvis boende, vilket barn- och utbildningsnämnden i Piteå kommun nekade till.
Överklagade
Nämndens beslut motiverades med att pojken valt att gå i en annan skola än den som han skulle ha placerats i utifrån sin folkbokföringsadress varpå rätten till skolskjuts upphör enligt Piteå kommuns skolskjutsregemente.
Föräldrarna överklagade beslutet på grund av att de är i behov av fritidsplats under de veckor som sonen bor hos mamman och har därför valt att låta sonen gå i en annan skola än den utifrån folkbokföringsadressen. Detta eftersom de inte har rätt till skolskjuts mellan hemmet och fritidsplatsen, och föräldrarna uppger att det därför inte skulle gå att ha barnen i en annan skola. Dottern är skriven hos mamman och är därför beviljad skolskjuts varannan vecka då barnen bor hos pappan.
"Eftersom hon redan åker så borde inte kostnaden bli så mycket större", skriver de i sin överklagan.
Upphäver beslut
I överklagan tar de också upp att det skulle bli dyrare om bägge barnen skulle byta skola då de istället skulle behöva skolskjuts alla dagar.
Nämnden uppger att även om det finns plats i den skolskjuts som systern har rätt till, går det inte att reservera en plats till brodern. Om det tillkommer fler elever under läsåret innebär det en extra skolskjutstaxi vilket får ekonomiska konsekvenser för kommunen, uppger nämnden i sitt yttrande.
Förvaltningsrätten bedömer att det inte föreligger några organisatoriska eller ekonomiska svårigheter som kan utgöra skäl för kommunen att inte anordna kostnadsfri skolskjuts och upphäver beslutet.