Egen odling ska utredas

Kolonilottsområdet på Fårön är Piteås enda. Men kanske inte så länge till. I takt med pågående vårbruk förs diskussioner om att skapa fler områden för egen odling i kommunen.

Det finns sammanlagt 38 kolonilotter på Fårön.

Det finns sammanlagt 38 kolonilotter på Fårön.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2011-05-16 06:00

De senaste åren har koloniområdet på Fårön genomgått ett generationsskifte och hälften av de 38 lotterna har bytt ägare. Ibland överlåts lotterna inom familjen och då och då kommer en kolonilott ut till försäljning. Kommunen äger marken där kolonilotterna ligger. I övrigt är det Fårölottens koloniförening som sköter ruljansen och skötseln av området. Försäljning av lotterna sker privat och något uttalat kösystem finns inte.

Inget kösystem
- De som är intresserade av en kolonilott brukar komma hit och hälsa på och ta privata kontakter. Vi har anslagstavlor och där kan folk sätta upp lappar om man till exempel vill köpa en lott men det är inte så vanligt, säger Erik Palmqvist, ordförande för Fårölottens koloniförening.

På många håll i landet är suget stort efter att odla själv. Så även i Piteå. Därför har man inom kommunen beslutat att utreda hur stort intresset för egen odling är hos Piteborna och möjligheten att upplåta mer kommunal mark för egen odling finns. Exempel på sådana områden är vid Allén, Storstrand, Centrumområdet och Svartudden.

Marknadsundersökning
- Vi håller på med en marknadsundersökning där vi vill ta reda på vad Piteborna vill ha för typ av odlingsområden, om det är i anslutning till en egen stuga i form av kolonilotter som de på Fårön eller om det mest är en markbit som man får nyttja, säger Florian Steiner, planarkitekt på miljö- och bygg.

Nya lotter på Furunäset
Ett område där det redan är bestämt att tillåta egen odling är i det nya bostadsområdet Lusthusbacken som planeras på Furunäset. Där satsar man på energisnåla och ekologiska hus och kommer att lägga stor möda på att skapa en attraktiv utemiljö och trivsel. Odlingslotterna där ska vara kopplade till boendet. Möjlighet till egen odling finns också på annan plats på Furunäset redan i dag.

FAKTA Koloniområdet på Fårön

Fårölotten är Piteås enda koloniförening. Föreningen arrenderar ett cirka 12 000 kvadratmeter stort område vid Sandlundsviken på Fårön.

På området finns 38 kolonilotter på cirka 300 kvadratmeter vardera. Fårölotten arrenderar ut lotterna till medlemmarna enligt individuellt upprättade nyttjanderättskontrakt.

För att inneha en kolonilott på Fårön måste man vara skriven i Piteå kommun, och vara medlem i föreningen Fårölotten.

En kolonilott kostar oftast mellan 150 000 och 250 000 kronor.

På varje tomt får det stå högst två byggnader, som tillsammans inte får uppta större yta än 25 kvadratmeter. Det är tillåtet att ha ett växthus utöver de två byggnaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om