Efter 8A - femteklassarna delas

Den enes bröd - den andres död.Så vill föräldrar beskriva den situation som uppstått efter Pitholmrektorerna Lars Berglunds och Rita Erikssons beslut att inte dela klass 8A.- Nu läggs besparingen i stället på elever som börjar sexan i höst med resultat färre, men mycket större, klasser, säger föräldern Gun Norberg.

Fyra femteklasser blir tre sjätteklasser vid Pitholmsskolan till hösten om rektorerna får som de vill. Men föräldrar protesterar mot delningen av elever. "Jag efterlyser långsiktighet. När eleverna kommer till sjuan, ska de delas igen då?" undrar föräldern Åsa Lindström. (Arkivbild)

Fyra femteklasser blir tre sjätteklasser vid Pitholmsskolan till hösten om rektorerna får som de vill. Men föräldrar protesterar mot delningen av elever. "Jag efterlyser långsiktighet. När eleverna kommer till sjuan, ska de delas igen då?" undrar föräldern Åsa Lindström. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2011-04-30 06:00

PT skrev nyligen om rektorerna Lars Berglunds och Rita Erikssons beslut att inte stycka klass 8A vid Pitholmsskolan, men besparingarna på en miljon består, vilket resulterar i uppsagda lärare och färre lektionstimmar för dem som blir kvar. En och en halv tjänst sparas in på pensionsavgång vilket, visar sig nu, kommer att drabba höstens sjätteklassare vid Pitholmsskolan.

I PT sade Lars Berglund att en del av lösningen för att klara lärarfrågan var färre elevgrupper i undervisningen, men han talade aldrig om att i besparingen ingår att dagens fyra femteklasser vid Strömnäs- Klubbgärdet- och Munksundsskolan blir tre sjätteklasser till hösten.

Det fick dock föräldrarna reda på före påsk.

Otydlig information
-  Men bara för ett par veckor sedan fick besked om att det blir fyra sexor till hösten. Informationen har varit otydlig och det är konstigt att inte Munksundsskolans skolråd fått information, säger Erika Forssell, som har sonen Martin i 4-5:an vid Munksundsskolan.

Varit stökigt
Föräldern Gun Norberg är också kritisk.

- Vi är många föräldrar som inte motsatt oss delning av femmorna eftersom det bitvis varit livligt. Men nu tar man exempelvis en av femteklasserna med 24 elever vid Munksundsskolan och spär på den med fler elever till hösten. Det löser inte problemen och speciellt inte eftersom de nationella proven flyttats från femman till sexan. Hur ska eleverna klara det, hur ska en lärare kunna se allas behov om klasserna blir större?

Erika Forssell säger att det var ju bra att det löste sig för 8A, men nu drabbas barn i de lägre åldrarna i stället.

- Det kan ju bli bra. Men det vet vi inte. Vi vet inte hur rektorerna tänkt. Det verkar som om de som skriker högst får igenom ändringar där effekten blir att andra drabbas, säger hon.

Efterlyser grundtanke
Föräldern Åsa Lindström säger att hon har en delad situation med Cecilia i 8A, och Daniel i femman.

- Det blev bra för Cecilia, men hur blir det för Daniel? Jag efterlyser långsiktighet. När eleverna kommer till sjuan, ska de delas igen då? Ska klasserna fördelas om varje läsår?

-Det måste finnas någon grundtanke med förändringarna, säger Åsa Lindström, som också tycker att informationen varit bristfällig.

- Många blir upprörda och förbannade och det beror bland annat på dålig information.

"Rektorernas beslut"
Elisabeth Fjällström är skolområdeschef för södra området där Pitholmsskolan ingår. När PT ber henne kommentera situationen för femteklasserna hänvisar hon till rektorerna:

- Det är de som tar beslut i organisationsfrågor, säger hon.

PT sökte under fredagen både Rita Eriksson och Lars Berglund utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om