Dopning tema vid Stora Nolia
Nyligen åkte en svensk cyklist fast för dopning, vilket betyder att han trampat färdigt några år.Det är också troligt att han tillhör den kategori idrottsmän Norrbottens Idrottsförbund pekade på vid söndagens tema på Stora Nolia, Dum, dummare, dopad.
Jonas Näslund från Norrbottens Idrottsförbund har ett klart budskap på tröjan - 100 procent ren idrott.
Foto: Pitea-Tidningen Erik Westergren
Den svenske cyklist som får ställa undan hojen ett tag framöver är inget undantag. Dopning är erkänt spridd inom den internationella cykelsporten, inom finsk och rysk skididrott, inom brottningen och den sprider sig också in i gymen.
I länet har Jonas Näslund från Norrbotten pejl dopningen. Den är trots allt inte särskilt omfattande.
- Vi gör 100 dopningstester i länet varje år och där kanske en person åker dit vartannat år, säger
Jonas Näslund, som uppger att Riksidrottsförbundet genomför 3 500 dopningstester varje år. De riktar sig till 80 procent emot elitidrottarna.
Sprids till gymen
- Mindre än en procent fälls, säger Jonas Näslund.
Vid Idrottens dag medverkade Musse Hasselvall från Stockholm.
Han pekar på att dopningen sker inte bara bland elitidrottsmän. Den sprider sig också till gymen där folk använder anabola steroider i allt för hög utsträckning där det finns en beräkning som säger att fyra-fem procent av de som gymar använder dopningspreparat.
För att motverka det har det bildats ett nätverk i Piteå med sex gym som arbetar aktivt emot dopning.
- Vi genomför exempelvis två-tre utbildningar per år, säger Jonas Näslund.
Under idrottsdagen fick folk chans att prova muskelträning, de fick sparka boll och slå innebandybollar. Det var uppträdanden på scen där Hannes Bjernhagen, 16, som spelar i Piteå IF:s juniorlag imponerade med sin bollhantering, och de som ville fick också testa handikappidrotten mattcurling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!