Donna första polisen med slöja

26-åriga Donna Eljammal från Piteå är den första poliseleven som bär slöja. Sedan fem år tillbaka finns möjligheten att bära religiös huvudbonad ihop med polisuniformen och det glädjer Donna Eljammal som studerar sin första termin vid Polishögskolan.- Det är positivt att vara den första och jag hoppas att jag inte är den sista, säger hon.

Donna Eljammal är den första poliseleven som bär slöja. Hon hoppas att fler muslimska kvinnor tar tillfället i akt och tar chansen att söka till Polishögskolan och att detta ska inspirera dem.

Donna Eljammal är den första poliseleven som bär slöja. Hon hoppas att fler muslimska kvinnor tar tillfället i akt och tar chansen att söka till Polishögskolan och att detta ska inspirera dem.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ 2011-12-03 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Donna Eljammal är uppväxt i Piteå, dit hon kom som fyraåring från Libanon, och bor i dag i Södertälje tillsammans med sin man och sina två döttrar. Hennes slöja har blivit en självklar del av hennes ytterplagg.

- Jag ser slöjan som en respekt för mig själv och andra, att min kropp tillhör mig och den påminner mig att inte gå över gränsen, säger Donna Eljammal.

Hon ser ingen anledning att ta av sig den.

- Slöjan är en del av mig och om någon inte accepterar det vore det som att utvisa en del av mig. Det är oacceptabelt, säger hon.

Fördomsfullt
Donna Eljammal inser att det finns människor som ser ett problem med att hon bär sin slöja tillsammans med polisuniformen. Det finns mycket fördomar, påpekar hon.

- Fast jag har inte stött på det själv, men jag vet det utifrån det jag läst och hört, säger hon.

Hon ser slöjan snarare som en tillgång och som en extrauppgift att jobba upp den till ett godkännande bland allmänheten. Hon menar att fördomar byggts upp på okunskap om religion och kultur och att det är fel att dra alla över en kam.

- Det är alltid bråkstakarna som syns, oavsett om det är en svensk eller en muslimsk, säger hon.

Donna Eljammal hoppas kunna visa allmänheten slöjan på ett annat sätt.

- En muslimsk kvinna som bär slöja förknippas ofta med förtryck och misshandel och jag vill visa en annan bild av oss. Det är ett bra tillfälle att visa motsatsen och att verkligheten ser annorlunda ut, säger hon.

För att utföra det polisiära arbetet ser Donna Eljammal inget hinder med slöja. Hon tycker att det är bra att ha människor med olika kulturer och bakgrunder i alla yrken. Hon vet att det funnits diskussioner kring huruvida en polis är neutral om denne har en religiös huvudbonad på sig.

Barndröm
- Men jag tycker att huvudsaken är att man utför ett bra arbete och det är vikigare än att vara neutral, anser Donna Eljammal.

Polisyrket har Donna drömt om sedan hon var barn. Hon minns när hon gick i grundskolan och polisen kom på besök och berättade om yrket. Då när hon var omkring sju år hittade hon sin förebild.

- Jag blev imponerad och sedan dess har jag verkligen velat komma in i yrket.

Hon såg framtiden vilket ledde henne till Polishögskolan där hon började studera i augusti. I veckan har hon haft fältstudier på polisstationen i Piteå. Det har varit lugnt utan några drastiska händelser.

- Jag hade inte förväntat mig att det skulle hända så mycket i Pite heller, men det är kul att träffa familjen och eftersom jag ska göra flera fältstudier senare kan jag jämföra mellan en mindre och en större ort, säger Donna Eljammal.

FAKTA Polisens huvudbonad

Sedan fem år tillbaka finns möjligheten att bära en religiös huvudbonad i form av turban, kippa eller huvudduk ihop med polisuniformen. Förändringen gjordes som en del av polisen långsiktiga arbeten för mångfald. Huvudbonaden ska vara svart eller blå och sedan beslutar Rikspolisstyrelsen med samråd mellan anställningsmyndigheten samt den enskilde om hur den närmare utformningen ska se ut.

Den huvudbonad som bärs får inte förses med tjänstetecken eller bäras med annan huvudbonad än hjälm och då endast om säkerheten inte eftersätts.

Källa: Rikspolisstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!