Distriktsläkare manar till försiktighet

Sorkbeståndet går i cykler med cirka tre års intervall. Rekordåret 2007 drabbades 443 personer i Norrbotten av sorkfeber och nu verkar det vara dags igen.

Distriktsläkarna Kristina Bergstedt Oscarsson och Alette Brorstad har forskat om sorkfeber sedan 2007 och konstaterar att sjukdomen går i cykler.

Distriktsläkarna Kristina Bergstedt Oscarsson och Alette Brorstad har forskat om sorkfeber sedan 2007 och konstaterar att sjukdomen går i cykler.

Foto: Jessica Larsson

PITEÅ 2010-06-03 06:00
Det är Smittskyddsinstitutet som slår larm om att årets sorkbestånd är ovanligt högt. I Västerbotten har redan 30 människor drabbats av sorkfeber och det är nästan tre gånger så många som under hela förra året. I Norrbotten har 15 sjukdomsfall påträffats hittills och allt tyder på att det kommer att bli många fler.
- Vi har kunnat se att sorkfebern än vanligare i Norrbotten än i Västerbotten, men i Västerbotten rapporteras fler fall in. Vi har funderat mycket på varför det är så och en förklaring kan vara att norrbottningar inte söker vård lika snabbt. De tänker att det här går nog över, säger distriktsläkaren Alette Brorstad.
Diagnos
Brorstad och hennes kollega Kristina Bergstedt Oscarsson har forskat om sorkfebern sedan rekordåret 2007.
De har kunnat konstatera fler tydliga mönster med sjukdomen och trycker på vikten av att snabbt ställa diagnos.
- Om diagnosen ställs tidigt så minskar behovet av sjukhusvård. 2007 lades en tredjedel av de 443 sjuka norrbottningarna in på sjukhus och det är kostsamt både för samhället och för den enskilde, säger Kristina Bergstedt Oscarsson.
Sorkfeber drabbar olika människor olika hårt, varför vet man inte. Klart är dock att män drabbas i högre utsträckning än kvinnor.
- Var femte kvinna och var fjärde man i Norrbotten och Västerbotten i åldern 65 - 75 år har haft sjukdomen, berättar Kristina Bergstedt Oscarsson.
De två distriktsläkarkollegorna uppmanar nu till försiktighet i vedbodar och uthus.
Ska man sopa eller kratta är det bästa att blötlägga området först så att det inte dammar så mycket.
Handskar bör också bäras och händer ska tvättas så ofta som möjligt.
- Men man behöver inte vara rädd för att vistas ute i skog och mark. För många är ju det livskvalité, säger Bergstedt Oscarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om