Det har ljusnat för snickarna

På många håll i Sverige är det svårt för nya byggjobbare att få lärlingsplatser efter skolan, men i Piteå har samtliga 16 som går ut det gymnasiala byggprogrammet till våren fått jobb.- Det är ovanligt bra, säger Magnus Nyström, ombudsman på Byggnads i Piteå.

Magnus Nyström, ombudsman på Byggnads i Piteå, konstaterar att alla snickare som går ut på Strömbacka i vår har fått lärlingsplats. Men för exempelvis elektriker ser det betydligt mörkare ut. (Arkivbild)

Magnus Nyström, ombudsman på Byggnads i Piteå, konstaterar att alla snickare som går ut på Strömbacka i vår har fått lärlingsplats. Men för exempelvis elektriker ser det betydligt mörkare ut. (Arkivbild)

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ 2011-05-05 06:00

Enligt Nyström behöver man bara vända blicken mot Luleå föratt få en annan bild av verkligheten. Där är det svårare att få den nödvändiga lärlingsplatsen och sett till hela landet är det många som blir utan. En anledning är möjligen att det utbildas för många snickare. Men på förbundsnivå har Byggnads kritiserat byggföretagen, särskilt de stora jättarna, för att ta in billiga utländska snickare istället för att satsa på lärlingar.

Det sistnämnda är i vart fall i Piteå inget problem. Magnus Nyström pekar istället på det goda samarbete som finns lokalt.

- Först och främst vill jag säga att lärarna på Strömbacka gör ett stort jobb. De har ett bra kontaktnät och brukar få fram lärlingsplatser. Från fackets sida jobbar vi också aktivt för att ge de nya byggjobbarna chansen.

Alla snickare
Nyström pekar också på det utbildningsavtal som finns mellan parterna. Ett avtal som reglerar lärlingens ställning på arbetsmarknaden då han/hon tagit sin examen och ska påbörja sin färdigutbildningstid på ett företag som har kollektivavtal med Byggnads.

- Jag upplever att företagen är positiva och vi har lyckats ordna lärlingsplats åt alla 16 snickare som går ut i vår. Några hamnar på Lindbäcks fabrik och det är kanske ett gränsfall för att skaffa sig den mångsidiga yrkesträning som krävs för att man ska få sitt yrkesbevis, säger Lorentz Eriksson, rektor för Byggprogrammet på Strömbackaskolan.

Lärlingstiden för att få yrkesbevis är 1,5 till 2,5 år.

- Som det är nu ser det positivt ut, men till vintern kan det givetvis tunnas ut. Det är ju sist in, först ut, som gäller, säger Eriksson.

Flera har fått
Mattias Kvarnerås är en av 16 byggelever som tar examen i vår. Just nu jobbar han på Strömbackaskolans elevbygge i Furulund.

- Jag har fått lärlingsplats på BD Bygg. Jag tycker det ser ganska ljust ut just nu.

Av de åtta murare och nio betongarbetare som går på Strömbacka i vår har sex klart med lärlingsplats och ytterligare sju kommer troligen att få. En av murarna som fått en lärlingsplats på Lindbäcks Bygg är Fredrik Grönlund.

Men för de tre murarelever från Luleå som just nu praktiserar på elevbygget i Furulund ser det dystrare ut. Ingen av dem har fått lärlingsplats.

- Det ät tråkigt, men jag hoppas fortfarande. Annars vet jag inte riktigt vad jag ska göra, säger Jesper Malmelöv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om