"Det här är ingen Toblerone-affär"

Ombudsmannen Mats Johansson tycker inte att han gjort fel. Han anser att kreditkortet var hans privata och att han fick använda det som han ville, men den uppfattningen delas inte av styrelsen och revisorerna.- Det här är ingen Toblerone-affär, säger han.

PITEÅ 2011-03-18 06:00

Mats Johansson anser att frågan är utagerad och att han har styrelsens förtroende.

- Jag har rätt, men om jag ses som fuskare eller ett klantarsle så är jag beredd att lämna politiken.

Skyller på kassören
Enligt Mats Johansson är kortet ett företagsbeställt privat kreditkort, men han förnekar att det är han som beställt kortet. Johansson hävdar att det var dåvarande kassören Bertil Lundholm som beställde kortet. Något som Lundholm bestämt förnekar.

- Det stämmer inte! Och det har aldrig varit tal om att något kort skulle användas för privata inköp, säger Bertil Lundholm.

Ord mot ord
Lundholms version styrks av att det inte finns några bankhandlingar som visar att han beställt kortet. Däremot finns det skriftligt underlag som visar att Mats Johansson ansökt och kvitterat ut kortet.

- Jag har kvitterat ett kort med personligt betalningsansvar, men jag har inte beställt det. Då står ord mot ord, säger Mats Johansson som dock inte kan styrka sin version.

Skaffade nytt kort
Men redan 2005 meddelade ju revisorerna att kortet inte fick användas privat?
- Det var ett annat kort. Jag har sett det här som mitt privata kort. Fakturorna har gått till mig.

Kortet är väl ställt på arbetarekommunen och fakturorna har gått till kansliet?
- Ja, det var ett andra steg, men kansliet har gett mig fakturan och sedan har jag betalat hela beloppet. Det jag handlat för arbetarekommunens räkning har jag fått tillbaka mot kvitto, säger Mats Johansson.

Handlat mycket
Enligt Bengt Ek har du handlat privat för i snitt 6 000 kronor per månad. Det är ganska mycket pengar.
- Jag tror inte det stämmer, men jag låter det vara osagt.

Du har använt kortet som ditt privata kort, men varken styrelse eller revisorer har ju känt till kortet. Är det rimligt?
- Det är inte min roll att informera styrelsen. Som jag sa är det kassören som beställt kortet, om än han förnekar det.

De flesta människor har privata kort för sina privata inköp. Varför har inte du det?
- Nog har jag privata kort, men det här är ju ett kort med personligt betalningsansvar.

Obetalda skulder
I mars 2010 tog Mats Johansson tjänstledigt. Trots detta fortsatte han att använda kortet för privata inköp. I december 2010 fick Bengt Ek, ordförande i arbetarekommunen, besked om att det fanns en obetald skuld på cirka 17 000 kronor. Då uppdagades allt.

- Jag hade handlat på Nolia. Både privat och för arbetarekommunens räkning. Det blev en miss där som jag reglerade direkt. Kortet klippte jag redan på hösten för att jag inte behövde det mer.

När det gäller revisionen så var mitt kreditkort bara en del av den årliga revisionen, säger Mats Johansson.

Spärrade kortet
Bengt Ek har en annan uppfattning. När han fick klart för sig att Johansson hade ett kort så bad han revisorerna att granska det.

- Det var före den genomgripande revisionen. Mats Johansson uppgav för övrigt att han redan klippt kortet, men vi fick indikationer på att det använts även efter det och då spärrade vi kortet. Om det varit Mats privata kort så hade vi nog inte kunna spärra det.

Men om man nu har ett sådant här kort, är det okej att använda det privat och reglera i efterhand?
- Absolut inte. Ja, möjligen i nödfall. Dessutom ska ett sådant här kort vara dokumenterat av styrelse eller verkställande utskott. Det har det aldrig varit, säger Bengt Ek.

FAKTA Mats Johansson

Ålder: 48 år.

Yrke: Ombudsman för socialdemokraterna på distriktsnivå. Tidigare ombudsman för socialdemokraterna i Piteå.

Politiska uppdrag: Ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Piteå, ordförande för valnämnden samt styrelseledamot i Piteå kommunföretag AB (PIKAB)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om